漫畫境界觸發者 ワールドトリガー World Trigger 集中討論

1001 回覆
18 Like 5 Dislike
單8k都咁講就ok
雙8k就唔同講法 仲要講緊香取係半年內上到8k,中間究竟有幾多個rank戰俾佢屈分?所以同來馬呢啲磨上去完全唔同玩法。
你可以睇番我上一個留言,香取隊過咗round5之後完全係力壓咁Round 6 round7 加埋拎11分,
加埋之前連續兩個賽季都係上位。
所以你問我牌面上邊隊最好我一定答你香取隊。單王牌加兩個用變色龍執雞都可以留喺上位咁耐,今季一落到中位就爆五分就反映香取實力係力壓B級中位。
至於點破射擊戰我就留俾作者答你
終於打完Rank係唔係可以去近界啦 等左好耐 想睇佢地打近界民多啲 成套嘢最好睇嗰段係入侵嗰part
rank戰 明顯正過 近界侵攻
入侵嗰段好刺激喎 Rank戰打得太多去到後面有啲麻木左 同埋打近界民有遊真同啲勁人會用番自己嗰黑trigger型啲
睇近界梗係睇黑trigger
剩係要收集情報係咩能力已經好睇
又可以睇成班高手混戰
黑T點會成街都係
入侵少正常 但係今次係遠征
黑T都係用嚟守住國家多
嚟緊一定見得多
個人比較鍾意競技多過鬥開掛
仲有訓練(同選拔?)
應該冇咁快

可能會以"幫未去過遠征嘅人briefing"爲名
介紹下遠征嘅基本流程同重點?
遠征訓練同Rank A rank戰 overlap左
所以應該仲可以睇 Rank A rank戰
RankA嗰班人應該勁好多?呢套嘢啲角色太多 其實我唔係好分到所以話嗰Rank戰麻木左 太多人但個個都用啲公廁trigger無咩特色 雖然我明白佢已經表達左唔同角色戰鬥風格係唔同嘅
Rank A有得魔改trigger
A rank就會有返嗰個人化武器
而且A rank嘅都係實力同戰術獨當一面
你睇下B rank上位嗰啲就知A rank仲勁啲人
佢係入隊半年內8k 不過入咗隊唔止半年
(wiki寫兩年前 不過我搵唔到source)
即係話佢上咗8k之後一直係呢個lvl徘徊
至於我特別提來馬係想講佢變成戰術重點之後3場就升咗600分
咁相比之下 香取其實係咪無想像中咁犀利導致分數無辦法升上去?
(仲有一樣 實際上漫畫並無確實描寫香取係"雙"8k
同若村嘅對話黎睇 似係槍trigger 8k居多
如果係日文原話/動畫有描寫嘅歡迎指正)

香取隊嘅形容亦都可以套落那須隊同諏訪隊身上
事實上3隊排名係近乎無變過(香取9 諏訪10 那須11/12)
依家諏訪隊仲要都係30分 那須隊唔確定(26-30)
大家搶分程度其實相約(唔好忘記香取隊有多d開季bonus)

以現有牌面確實香取隊佔優
但係正如香取隊會有進步 那須隊都會有
(對唔住諏訪隊 你無咩描寫 唯有當你無事發生)
其中一個較易諗到嘅係熊谷加配子彈trigger
而香取隊嘅進步我估體現於團體同針對對手嘅戰術居多
其實直至神之國為止都應該見唔到多黑t
始終途中會盡可能減少戰鬥
除非劇情需要(有人被捉/被捲入其他國家鬥爭etc)
否則應該得d普通部隊戰
而且唔一定黑t先型/好睇
打遠征艇個班都係普通t
普通T都好多好奇怪
最好睇係唔同部隊配合戰術亂鬥
睇啲勁人臨時配合最正
我想睇眼鏡魔改個trion儲存倉之類出黎
遠征艇都有 即係至少有基礎技術
最多係要諗點小型化
千佳牌尿袋
眼鏡最好係偵測特化專心打sup
所以好睇作者創意
"trigger"呢樣野設定上無咩形態/概念嘅限制
只要唔係講到太屈機
其實可以好多野玩
A rank有個"border唯一觀察兵"
trigger setting同工作兵差唔多 係switchbox變強化雷達
但係眼鏡應該唔係呢個走向
實力上唔預佢有大長進 佢都係走交際智力型
但係我擔心之後會有"魔改"個人嘅情節黎強行boost佢
(作者本身應該無呢個諗法 但難保編輯點諗
如果仲係本刊我覺得幾大機會)
就算少黑T
都會有好多唔同樣既trigger
就好似雷之羽蝶之盾咁
唔係黑trigger但都各有特色

btw一直好想睇天羽個黑trigger
137話講到明「上級者牆壁」,半年到精英級
都好明顯暗示香取係有雙8K,定係你覺得易拎分攻擊手Trigger香取反而升唔到上8K
反而係點解你會覺得香取到左8K就停?

搶分嗰到更加唔同,雖然同樣都係30分
Rank戰上半段香取隊係同B級上位打連敗之下拎到既30分
諏訪隊同那須隊就係全程留喺B級中位刷分拎到既30分
同樣30分所包含技術含量已經好唔同,唔好混為一談
香取隊由個人進步成團隊
可塑性同進步空間一定大過那須隊

佢係唔肯努力都可以徘徊喺8000分喎
唔係好似三雲咁點努力都廢廢地
眼鏡啱做 A rank2隊果個特殊工作兵,拎住個工具箱幫遊真 休斯

佢咁易俾人秒,遠征都唔知有冇 bail out
可以吹到逆向將之前黑T人變方塊既技術調轉
整個又硬又儲到trion既方塊
基地本身一定有儲trion既野,黑T單野就係小型化既契機
最少係協議既時候要帶千佳做電池,仲未透露有e樣技術
可以係眼鏡身份低唔講得,又或者仲研究緊
如果真係有新野,到時等佢介紹算,唔推測咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞