漫畫境界觸發者 ワールドトリガー World Trigger 集中討論

1001 回覆
18 Like 5 Dislike
其實好睇作者點寫
先假設最後個頁就係最後局面 2v1v1
那須應該俾人夾 但係射程稍勝+有狙擊手support 另外有map
香取唯一近戰 埋到身就應該有分
諏訪就尷尬咗d 有火力但射程較短 又唔係高機動 但係你又唔會話佢無威脅
邊個贏都可以
反而如果係會合到嘅狀況 諏訪隊先係羸面最大
諏訪隊就係單純嘅正面火力戰 隊vs隊嘅話香取隊肯定俾人禁住黎打
那須隊就要睇那須拉打拉到咩程度同狙擊手有無機會

本來諗住睇埋榜 點知個榜錯得幾勁
第6東隊應該都係33分(175話29+184話4) 但係打錯咗30分
仲有8(鈴鳴第一)至11(荒船)都係30分
但係上季係香取7 鈴鳴第一8(86話)
咁應該香取隊高d至係

講番個形勢
弓場隊第7 但係都係30分
如果係咁嘅話除非香取隊同諏訪隊都係0分 否則點都跌出上位
至於那須隊26-30分 根據狀況可以差好遠
仍然假設最後個頁就係最後局面
已變分:香取2 諏訪2 那須1
即係香取隊/諏訪隊至少攞咗1分(至少31分)
如果以最差26分去計 就算上面4分全取+生存分2分都唔係穩升
諏訪隊就係兩個槍手正面火力壓制 攻擊手做援護
而諏訪本身並無特別描寫
設定指揮都係得5 唔係高
trigger就雙散彈 都係以火力為主
無論隊伍定個人嘅設定都偏寫實
你可以當佢係一般量產軍隊
作戰上有一定嘅定位 但唔會係咩突出嘅角色
東已經示範過
冇乜印象
返去重睇
第4場rank 肥仔添想射炸裂彈落班攻擊手到 點知俾東用閃電射爆哂D炸裂彈

最後一場rank 千佳個炸裂彈都俾追擊手射爆左
我其實係想講用sniper射爆裂彈出去
千佳:不需要
我覺得應該可以
不過狙+變/炸/追 未出過

搵工程師整實整到 平時嘅槍變狙款
不過可能要用多d trion咁解
但係點解要用狙射炸裂彈?
兩樣野本質上好似相違背
追+狙好似失去左個意義咁
印象最深都係佢喺無限trion既訓練場同黑trigger打然後係咁挑釁佢 佢係性格上存在感大啲
mk老屎忽
其實諏訪得21歲
我覺得唔可能
因為三種狙槍本身已經強化左三樣唔同既野 (威力/射程/彈速)
所以只係可以裝通常彈
變化/炸裂果啲唔係shooter先用得咩?
gunner都無得用槍射變化彈啦,sniper點會得
槍都可以射變化/追蹤(不過只可以揀兩種mode e.g. A-通常 B-變化)
炸裂暫時得北添用榴彈發射器
所以理論上係整到
只不過要用多d trion
重點係點解要用狙黎射呢d彈
普通射手d槍係可以裝唔同彈 只要改一改設定 (同埋要重新再整過把槍)
支槍本身理論上冇強化過任何野
你可以選擇設定射程彈速之類 但支槍本身唔會強化粒trion子彈

反而狙槍本身就強化左粒trion子彈 (所以射程遠過一般槍)
而且仲會因應枝槍既使用者再特別強化三樣野既其中一樣
所以我覺得唔裝得其他彈
唔使整過把槍
一把槍上面可以射預先揀好嘅兩種子彈
係唔確定就咁換定要手動reload
(暫時手動reload畫面只係得三輪嘅特制鉛彈)
另外槍係有20%射程boost

另外基本上confirm狙係射唔到其他彈
因為根據設定集把狙本身就係個trigger
一般槍手把槍只係個載具 子彈先係trigger本身
諏訪隊已經算有存在感,可以做吓配角
茶野隊同B級下位嗰啲更加路人量產feel
我覺得你太睇少香取
香取係槍觸同蝎子兩把武器都有8000以上既雙精英級萬能手,仲要呢個分係佢無咩準備之下既成績。
用Grasshopper機動力唔差。

就連生驅同遊真1ON1 對打都頂唔順既速度,
香取自己就自己頂左成幾頁。B級攻擊手得三個人做到
戰術應該係香取呢個王牌猛攻吸引對手焦點,另外兩粒隊友用變色龍伏鳩對手。

下場得那須隊有狙擊手
那須同小熊守得住應該冇事,不過小熊唔見得可以同香取對打。
那須都唔可以好似屈來馬太一咁屈諏訪堤。

但作者似想俾happyend 那須隊咁,的確難講,但香取就一定有B級上位
其實係你太高估香取
佢係雙8000 但亦都僅此而已
唔係都唔會話撞牆撞到係咁轉
而且有一樣野我諗唔少人未必知 就係打rank戰都會有分
既然係隊伍主力+有兩季B rank上位 點都有d分黎自rank戰

生驅打嘅係線陣入面嘅遊真 香取就單純遭遇戰
仲未計個時遊真係拉緊佢去眼鏡度
遊真用咗幾多成力真係無人知
我再用綠川黎比 暫時最新係9721(93話)
佢都俾遊真7-3 你覺得香取真係可以同遊真平手?

至於隊伍層面就更加唔使講
諏訪隊嘅射擊火力壓制連有鋼嘅鈴鳴第一都收皮
香取隊組成比鈴鳴第一更差
根本無可能捱得住
反而那須可能可以用射程同操作技術一戰
攻擊手 B級八千以上 生駒 村上 辻 荒船 影浦 五個人 入面仲要有兩個係A級降班
射手槍手數據少 那須都係八千三左右 原A級犬飼都係八千四 北添9k
你會唔會話那須實力只係到到8000class而已?
咁樣睇,雙8000真係咁失禮咩

諏訪壓到鋼同來馬原因係得來馬有中距離兩個對家兩個雙槍,而鋼都唔係機動力優先既攻擊手

所以對付諏訪射擊戰根本唔洗頂住
香取都係天才嗰類人嚟
唔好太睇少佢好啲
不過佢嗰隊問題係隊友控制唔到佢
又無相應戰術輔助香取 真係打天才波
攻擊手
辻 8393
影浦 4780+10000
生駒 11177
小荒井 7280
奥寺 7188
村上 12042
三浦 7407
笹森 7452
荒船 8266
熊谷 7119
暫時有show分嘅得咁多
但係請留意除咗3個>10k 以外嘅基本上都唔係ace
而荒船打完8000就轉咗職

槍手/射手
犬飼 8422/7009
北添 9728
來馬 7222->7881
那須 8395
巴 7009
同樣 犬飼/北添 都唔係ace
而巴就可能因為柿崎隊集團戰術+有用弧月所以分數打散咗
至於來馬特登show嘅分別係第1次同第2次打玉狛前嘅分
自從將來馬轉做full attack而鋼幫佢防之後 僅僅3場就升咗600分
證明作為主力係理應能夠大量得分 所以...
所以8000級其實最多可以話有一定實力 但係未到足以一人決定/扭轉成個局面
仍然需要以團體戰/群p亂戰為主要取勝手段

射程: 諏訪&堤-3 香取-3 若村-4
香取隊得另外嗰個槍手有射程優勢
但係鈴鳴第一仲有太一 可以正面火力支援 又可以狙擊牽制/偷襲
所以相對之下香取隊只能縮窄距離打埋身

機動力: 諏訪&堤&笹森-7 香取&三浦-8 若村-6
就咁睇數字上香取隊有優勢 但係香取隊有咩突破手段?
暫時可以見到嘅有蓑衣蟲/變色龍嘅隱身擾亂同香取用hopper快速埋身
前者要上就必然會分散 自然有人被集火攻擊
究竟埋唔埋到身/幾多人埋到身/受幾多槍先埋到 呢方面好難估
至於後者我甚至懷疑香取做唔做到
以現時trigger setting只係得單邊黎睇 可以推斷佢係攞黎輔助用(移動/空中轉向etc)
而且諏訪隊唔係未應付過hopper
所以至少以現有資料黎睇香取隊無咩可能安全突破
至於人頭換人頭就好多可能性
諏訪隊肯定用笹森擋 但係香取隊正路用三浦牽制等香取可以突破
但係同上面一樣 突唔突破到係一回事 突破到之後點又係另外一回事 無得估
而且唔好唔記得係有3隊人係度

當然上面一直講緊都係隊伍齊聚嘅情況
一直都覺得諏訪隊d人單支好薄弱 未會合就收皮都唔出奇
(槍手面對攻擊手本來就劣勢 但係佢地個射程又逼佢地比一般槍手要埋身)
前面都講過 如果最後個頁就係最後局面
諏訪基本上係炮灰 但有能力偷雞
那須有射程+support優勢
香取只要突破到射擊距離就嬴面大
大家都有機會嬴 係睇作者想劇情點走
玉狛打完香取之後 香取都好似有同隊伍配合既諗法 我諗呢場香取整體實力會上升唔少
其實已經升左
事關Round 5之後玉2 26分 -Round5玉2拎7分=round 4 玉2 19分
Round4排名香取隊低玉2一名,所以佢地最高18分 round5拎1分 所以round5後香取應該得19分
Round 8打緊但睇排位香取隊都有30分,所以過去兩場香取隊斬獲共11分,呢個分數應該唔少野,因為佢地無理由會連續三場都抽到中下游隊伍,平均一場拎過五分係唔容易的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞