漫畫境界觸發者 ワールドトリガー World Trigger 集中討論

1001 回覆
18 Like 5 Dislike
槍手你當佢support多過打手好啲
係第2度見到
好正
心計有藍染級
純槍手大部份都係火力支援 因為槍trigger既關係mp消耗較低 可以持續射擊 火力亦都比射手高
槍trigger更多作為萬能手出場 個人猜測因為一手用劍好難再精密控制子彈
依家又重睇先留意到千佳main side無裝盾
閃電 ibis 追蹤彈 炸裂彈
前一場商場戰千佳都有用炸裂彈
應該嗰時就轉咗?
可能因為一個盾已經等於人地五個盾
獵犬可以放副觸發 出水就係咁
理論上流星應該都可以 (北添)
千佳Trion咁多
帶足8個正副觸發冇難度
唔係
千佳用個時都係開緊蓑衣蟲
所以肯定係同一邊
咁都可能ibis係副觸(同樣理論上可能)
ibis放地下用唔洗分左右手同埋用果陣冇開蓑衣蟲
再留意下185話果陣千佳係冇解蓑衣蟲都開到盾 (即主觸)
然後解左蓑衣蟲開獵犬再開盾
成件事真係幾詭異
因為最新一話個槍真係無開蓑衣蟲

但係前面又有ibis+蓑衣蟲嘅畫面(無開過槍)
189-190

亦都只有呢一段係揸ibis 其餘都係揸閃電

(另外唔知點解呢頁支閃電唔係白色(鉛彈on?但係有蓑衣蟲) 下頁支槍就係白色)

193-194

如果ibis同蓑衣蟲真係同一邊 唯一解釋就係支ibis係turn off狀態(但係要開槍就要熄蓑衣蟲 咁肯定會俾人發現先)
有可能真係作者bug咗

hound+bagworm

bagworm+shield

hound+shield

再加埋之前bagworm+meteora

main trigger就係ibis/ 閃電/ shield/ meteora/ hound
如果係咁的確bug咗5個trigger

只係bagworm+shield個scene唔太肯定
因為睇到千佳解咗bagworm先有第三塊盾開出黎

而空閑本身都可以開兩塊
被二宮追嗰度流程係:
盾(main)+蓑衣蟲(sub) > 追蹤彈(main)+盾(sub)
3盾個格應該係空閒x2+千佳x1 千佳預備放追蹤彈
呢度仍然符合原本trigger setting
main: 閃電 / ibis / 追蹤彈 / 盾
sub: 蓑衣蟲 / 鉛彈 / 盾 / (無)

依家問題在於4個trigger都有出現過開住蓑衣蟲嘅畫面
而發射過嘅:
-追蹤彈+蓑衣蟲/盾
-炸裂彈+蓑衣蟲
-閃電+鉛彈
所以呢3個都肯定係同一邊
唯獨ibis+蓑衣蟲只係hold住無發射過
最尾ibis個槍亦都無開蓑衣蟲
所以上面巴打假設係可能嘅 即係:
main: 閃電 / 炸裂彈 / 追蹤彈 / 盾
sub: ibis / 蓑衣蟲 / 鉛彈 / 盾
而ibis+蓑衣蟲就係turn off咗ibis嘅狀態(手持但係用唔到)
係有d怪同唔make sense 但係如果話一開始就將ibis視為last hit手段而唔需要蓑衣蟲都未嘗不可
而ibis+蓑衣蟲呢一幕就當係用黎fake讀者對手
其實bug左唔奇 咁多設定既野有bug都好合理 我成日都唔明點計佢地用緊幾多個觸發器
但係最新一話開槍唔隱身我估係要fake佢以為係鉛彈 因為鉛彈要現身 唔現就一定係普通彈
總之只有兩個trigger係同時active
(有咗turn off狀態之後就可以有劍/槍揸住但係用唔到)
最後一槍你啱 應該係扮鉛彈

作者係設定狂 所以有時唔明/看似有問題嘅其實睇多幾次先知做緊咩
研究設定係我其中一個係咁重睇嘅原因
不過戰術之類對我黎講就難咗d
194 195已更新了
終於見到有人講哩頁,嗰陣一睇到哩幕就俾佢驚艷左,哩個跨頁真係好正
漫畫人終於update左,再重新睇一次
真係好撚好睇
贏了
四眼最威今次
下次唔知要等幾耐

5月2日土曜日発売のジャンプSQ.6月号は196話23P掲載です!!
運命の最終戦を終えた玉狛の面々は・・・!?
ぜひお楽しみください!よろしくお願いします!!(担当)
個人鍾意呢個

我之前sell fd睇
有人因為個嘟嘴表情而無睇
事實上WT嘅畫唔係唔好
但係缺乏動感/迫力(?) (唔知點形容)
同埋有一樣野 係表情 尤其係眼
大部份角色表情變化不足(同本身設定有關)
而且眼神唔係個種"有神"嘅畫法

始終係偏寫實系嘅漫畫
主打sell嘅都係劇情/設定 相對一般jump系一定無咁廣闊
就算動畫做得好 我估都唔會開拓到新fans源
其實境界係畫風工整,唔算靚,但分鏡同人物故事好有條理

咁多角色但大部份角色都算有特色
劇情好睇實有人欣賞既
嘟嘴無得講啦特色黎 我反而好鍾意
覺得班角色好調皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞