Asus ZenFone 討論區(4)

1001 回覆
18 Like 8 Dislike
即刻打去問,都係無
喺香港訂嘢係攞苦嚟辛
唔係鋪頭留貨畀買家
而係買家留水泡畀鋪頭
尋晚都有問埋csl ,佢話上台機價減,佢計比我睇最平plan 5GB 24 個月連機價好似total 6千6百幾,睇你個plan 有無用,有用的話都算抵
ODM同OEM嘅分別
今次Zenfone6仲要係幾年前期貨玩法,先發表後出貨。256G版拖耐先出到呢?
ODM貼牌,搵一間ODM代工廠落order生產手機,外型設計交畀代工廠負責,材料可自選。
ODM好處,成本大大減低,材料追新。產量可以即時睇市場需求調整配合。品牌慳咗尐錢可以用於售後(自家)、搵代言人、搞大型發布會。
不過品牌對手機參與程度就好少,只有監工。
OEM就唔同,大部分由品牌自己負責先交去畀代工廠或者自家手機廠生產,OEM設計/功能可以商標注冊,外型如果見到有其他品牌抄襲可以告。OEM缺點,比ODM籌備時間要長。要運用自家資源同金錢。出貨量預先安排好,無得睇推出後市場反應而即時調整出貨量
我梗係知ODM同OEM嘅分別啦
問題係你點證明佢係ODM先,屌你睇個樣似就當係,咁上年全部m額機都係啦
仲有係香港唔夠貨,台灣一早出咗256啦,佢呢個係控制貨量按單取貨嘅保守做法,係防止大量貨囤積喺度,避免出無耐就要割喉式減價去減少存貨壓力,係唔關係唔係ODM事
如果ODM廠淨係為兩部機出機,佢破撚咗產啦
又到睇新聞時間 ,ASUS由zenfone3開始就一直用odm交比大陸廠代工。手機部門好似係位於大陸。唔係台灣

https://www.bnext.com.tw/article/52813/pt-sa-nusapersada-tbk-sn-indonesia-pegatron-imotion-zenfone-
上面條Link係講ASUS新動向,中美貿易戰轉新代工。zenfone6應該仲係大陸odm廠貼牌
本來28號就有..... 宜家要等到7月5, 仲要唔知有冇貨....
好嬲, 早知唔係CSL 訂機..... 第一期分期都已經要供, 機都未有得用.....

佢有講到係ODM?邊度有寫?代工等於ODM?
同埋我發覺你真係唔識,但又好鍾意鳩up,一啲證據都無就屈zenfone 6係公模機

仲有,華碩嘅代工廠已經唔喺支那生產

已經與供應商討論並提出解決方案,將受影響的產品生產線拉到台灣、越南生產,因此美中貿易戰對我們影響非常有限。

華碩已經跟代工夥伴談過,不在中國設廠的備案,為了因應這個狀況都會發生,華碩與供應商的因應方案,最近就會以最快速度啟動。
https://udn.com/news/story/7251/3798647

同埋你未答我上年用m額設計係唔係都等於公模機
睇拆機圖我真係唔覺係odm
佢話似樣就係公模機係ODM
咁上年咁多m額機,肯定全部都係公模機啦
我無收過你來問我上年M字額設計係咪ODM。你宜家先嚟問我點算係未答到你啊?
你知唔知手機品牌全部手機型號9成係ODM貼牌代工? zenfone唔洗講都係,淨餘一成唔係ODM係iPhone、Nokia、Sony旗艦、Samsung旗艦、TCL(TCL旗下blackberry)
旗艦機用公模仲要係咁賣廣告
講都冇人信
笑咗
數漏富士康自家品牌都OEM,數漏Sharp
華為咪係咁囉,所有款都搵odm代工。佢部mateX摺mon機一發表,oppo即刻係微博又Show一模一樣。只係LOGO唔同嘅摺mon機啦!借光環之餘,仲話埋畀大眾知,華為你部摺mon機ODM代工,唔自主研發。oppo打華為臉
你睇埋小米部美圖反相機嗰部拆埋先講啦…人哋小米未出
你覺得依張垃圾圖打到asus面?
出唔出到都成問題
但係ODM係用係冇咩特色既中低階手機 (尤其大陸機機海)

但係今次Zenfone 6係旗艦機喎?!

同埋有冇資料來源

可以説明Zenfone 6連設計都係外判?

佢個技術冇專利,可以比其他廠仼用?
實出到。多D新手機新聞以外嘅新聞(尤其財經版)你就明我講乜。你以為我講笑?
你買華碩手機,算係有華碩R&D部門參與嘅唯有買ROG Phone,因為用OEM方案。不過華碩品質有句Slogan " 華碩品質,以卵擊石" 部ROG Phone造作工都唔算話高,比起ODM大廠造工仲要差
都話過ASUS zenfone3起就轉做ODM代工啦…
zenfone2之後要等到ROG Phone先出現返OEM手機
你有冇證據證明zenfone 6係ODM?
flip camera攞晒專利但又係ODM?
你攞到證據出嚟再講啦,廢撚事同你看圖作文
無任何證明下,你話係就係?你係邊位?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞