Asus ZenFone 討論區(4)

1001 回覆
18 Like 8 Dislike
無呀咁岩去台灣旅行 咪順便個邊睇下岩就買埋
6月6號香港發佈幾時有得買
斷估唔會遲過七月就已經有得試,香港試都得
等下年zf7先換機,唔知會幾正
佢海外發佈既時候好似係即日開售
希望香港都係
睇epc講到nomiss ching分析
感覺zenfone永遠都差人少少野

剛剛係官網睇咗一睇個spec, 對比其他新旗艦機不足嘅地方:
1. 唔支援Wi-Fi 6, 不過見依家新機都係得*** S10有, 其他大小廠好似都唔見有支援, 但係ASUS自己都盛產router, 唔支援始終有啲失望)
2. Cat18唔係Cat19
以下不確定:
3. 冇寫支援LDAC(但係上一代5Z上網睇人講係有支援所以有可能支援)
4. USB2.0(?)(官網冇寫, 但因為上年嘅zenfone都仲係只支援USB2.0, 所以依一代都好有可能仍然係USB2.0, 講真上年2018仲用緊USB2.0嘅話個人覺得真係有啲過份...更加唔洗講今年2019...)
5. 充電器冇寫支援PD充電(上一代5Z有寫), 所以機唔知支唔支援PD, 但係因為上網睇貌似QC4.0係相容PD所以都未確定
6. Wi-Fi 4可能只有20MHz頻寬? (上一代5Z官方確認只支援20MHz, 所以依一代都可能一樣? 另外閹到咁, 個Wi-Fi 5都唔知會唔會同一下場, 唔知會係咩速度...  )

本身依部機真係好吸引, 5000mAh大電+NFC+高屏占比LCD+特色鏡頭+真3卡+3.5mm+類原生, 接近完美, 一開始都諗定要買, 但係依家睇返之前(上一代)嘅細節問題個人覺得真係閹得好勁下...如果真係USB2.0+閹wifi嘅話咁就真係有線無線傳file都慢到癲, 同埋2019年閹到咁真係可以叫係離譜+落後 依家唯有睇定啲過多陣睇下有冇人討論+確定到上面嘅問題先再考慮下買唔買喇
有,

我部5z上左去 3 次,
因為開售日個個趕住走,買完冇check
打去cs再搵ob部嘈左2 次先有得整
整完冇事用到今日
巴打好專業
不過d野一般用家都好少用得著
除左usb2.0
zf5 仲有更新
仲以為呢期都集中搞zf6
認真 5z wifi係好弱
睇完去㩒左下 都成700mb
用緊zf5
平時用wifi 完全唔覺得速度有問題
手機 自己日常生活 都用唔到咁快
過file backup 反正都係掛機
wifi 收得差 就可能有 但係要離router 遠先會發生 係屋企都叫做 就到位嘅

usb2.0 平時 過工作files/相 都接受到

ax wifi 同cat19 依家係冇乜用
周邊設備都跟唔上 而且冇幾多人個 plan 會推到用最貴 最快嘅plan

QC4.0 火牛已經算好 本身就預你叉電話
你係要PD 就唔會貪粒 手機火牛
想叉哂尿袋 notebook 咪買多粒PD牛

如果上圖無錯,連以前個啲qc3, qc2 叉電器都唔可以“快叉”部機,姐係焗要有PD/qc4 charger 先可以18W 快叉部機,其實點解唔用qc4+
我淨係對叉電個part 有意見,佢他spec 我都覺得夠用。
(有錯屌細力啲
太遲出就不了 急住換
唔用qc4.0+ 因為錢囉
咁又係,5千蚊旗艦機總有取捨,唯有自己另外買多個charger係公司叉電話
冇ois
本身部機都好吸引我
但冇防水防塵呢點要令我諗諗先
同埋想問下用開zenfone嘅巴打

你地部電話襟唔襟跌

因為我成日都跌
zf3跌左好多次
戴套跌唔爛 最多爆貼
無戴套就
利申5z
仲用緊zf2用家表示勁襟跌 冇穿冇爛
我跌咗好多次,都以為有套跌唔爛
點知終於有次跌爆咗個mon邊,個邊啲玻璃碎晒
因為我仲用lg v20

我應該有跌過千次

仲試過超級兩米高度跌都冇事

本身想換v40 但真心換唔落手😑
v20好襟跌
跌親都分屍,合返體又冇事
zf2,3都係祼跑 跌到爛就換機
zf5依家仲無穿無爛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞