Asus ZenFone 討論區(4)

1001 回覆
18 Like 8 Dislike
我琴晚係奧海城個間凶宅買, 好似冇人買過
凶宅可唔可以分期???
而家個價未夠吸引
貴少少就買到samsung S10
啱啱問葵芳無
去東涌個間問下先
東涌豐澤唔撚識呢部,仲問我係咪清緊貨嘅 Max pro M2
奧海城打去又賣哂,暫時放棄算
尋日行過銅鑼灣三間兇宅都有得賣,時代同皇室個間有demo 機,但時代個間好似唔想sale Zenfone 6咁
係咁叫我不如買Samsung/Huawei,又話同價Huawei 屌打Samsung。我心諗Huawei 就黎收檔你想清貨下話
我玩咗陣demo 係咁試個相機,睇佢下面啲字簡介係“123度廣角4千8萬象素前置鏡頭”,但我試黎試去個廣角得13MP但另一支有48MP,原來佢係漏咗個逗號
姐係48MP自拍無廣角,123度廣角自拍又無48MP,玩咗十幾分影相部機有少少發熱,同埋同48MP支镜影野個反應好似慢啲,所以我都係未決定買定唔買。
而家重諗緊s10 定Zenfone 6,我未搵到S10 同Zenfone 6 啲電量評測比較
題外話:我順便問埋三星S10 128 幾錢,百記5298 送64gb卡又有外置電,Samsung 又有300 蚊八達通,減咗300 蚊八達通都係4998,好似好抵
題外話2:皇室堡間兇宅鳩鳩地我問佢S10 128 幾錢佢話5998時代兇宅賣5398,百記,Wilson(會員)賣5298,佢地擺明唔想有人去個度買野
sor 講到1999
我都覺得佢地唔想sale zf6,琴日去玩機個sales企到勁埋但一句都無sell過,淨係識問有無嘢幫到你
asus少commission
上船玩完部zenfone6
部野影相係幾好
但佢拎部新機出黎都有微溫暖手
問過職員似乎部部都係咁
買唔買好?有保留
可能我用緊華為 已經慣左個味精鏡
但而家拎佢黎同S10 對比
冇想像中的一面倒
係贏個真。全屏幕
呢個岩 即使ips1080都唔覺得係問題
同埋做到flip相機其實都好勁

不足的係部機熱
同埋佢個價同samsung旗艦比唔夠大衝擊力
等asus過幾個月降價
就真係性價比之王
真三卡,5k電同真全屏係最吸引我既地方, 冇一部機做得齊
btw,佢部機個鏡有時有機會摺唔翻實, 我放褲袋行路佢會撞到「躂躂」聲
要自己拉上面條bar, 最尾有粒制收番實佢先冇事
我剛係船上試左2部 我諗緊係咪有人放落地影果時整到個鏡頭 或跌過落地
試第2部果時 鏡頭收埋但唔貼機身
如果係剛上船試機 機身熱我又覺得嘗可接受
因為長開相機 mode 係堅熱 我玩左廿零分鐘都熱 但未去到要我強制關 app

要禁個粒制
如果去到強制關app就零分重作架啦
今次機熱似乎係我覺得的最大問題
部機本身真係90分up, 但機熱真係打個8折, 因為會影響所有野的體驗. 你要記住玩緊的係新機, 甚至係QC最靚果一百部.

仲有大家好強調佢大電, 但一部機發熱其實代表佢energy loss緊, 反過來講佢大電只係補償到佢energy loss果部分, 唔代表佢續航力長左. 而且energy loss問題只會每況越下. 兩年保養都唔會幫到你
S10 降咗價……呢部個競爭力又低咗……都係等多排先,一來等跌價,二來睇吓用落有冇伏
斷哂貨 我不如去台灣買
CLS 有個$198上台/續約出機,機價好似2千鬆,屌得過嗎?
今日行左3間凶宅都無貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞