杜汶澤網台公司涉嫌製造虛假文書

581 回覆
1203 Like 94 Dislike
上面仲有班打手幫杜狗作盡故仔,仲之就係一時誤會啦
64無死過人
杜生無拖過糧
肯定就咁不了了之
公正評論或公允評論(Fair Comment)是在誹謗案中被告人常用的辯護理由,即被告人的問題說話是被告人真心相信是建基於事實,亦符合公眾知情權;比方說,有報刊發佈消息,說某城中名人到處留情,其後遭名人訴諸法庭,告以誹謗罪名,報刊可以辯稱它說的是公正評論,因為名人曾對外宣稱他在內地和台灣都有女朋友,而身為名人,他的行為公眾有知情權。

在香港,最有里程碑意義的案件是謝偉俊訴鄭經瀚一案,終審法院非常任法官李啟新勳爵(Lord Nicholls)說公正的評論應稱為誠實的評論,如果被告人能夠給法院證明他的言論是建基於誠實的信念,根據他當時所知道的發表,他就不應該承擔責任[來源請求]。在另一個[哪個/哪些?]香港終審法院案例中,烈顯倫常任法官也說過,如果評論是為了公眾利益,而誠實地說出一個社會人士普遍關心的問題,即使帶有誇張,亦可以接受。

fair comment,又based on true fact,有啲public interest

一定告唔入

利申:唔係律師
10號拎完抬頭,之後問mr借咗時光機去4號入數
彩色影印出黎個樣唔係咁架
你用過未呀?
入數紙右下角陰影位點樣用影印機印出黎呀
好明顯直接用電話影啦
咪就係 個post d人都啦知入過數未
Push

1. 唔似有心改圖? 畀我改就改埋走果少少2字,應該唔會咁八奇思維呀嘛

2. 啲齊口位係 JPEG compression block splitting嚟

3. 只係借啲椅fake鳩杜汶澤

4. 杜汶澤自己柒咗就冷處理唔回應 (同上次屌錯人一鳩樣)

一個就假波冇腦畀記者chok到料,另一個就扮準時過數 (4 or 24咪又係遲)再高調封殺人地
冇腦果個係衰戇鳩,另一個就小氣黑心趕盡殺絕
我覺得今次假波贏一兩個身位啦
佢好明顯係想帶頭盔, 想搏懵
見唔少懶醒打工仔都鐘意用呢啲招

簡單啲嚟講, 佢唔敢完全改晒個2字
佢留少少2字
你睇唔到. 唔追究, 就當係4號
你睇到嘅, 問嘅. 就話係24號

以為自己好醒, 抵佢奶嘢
不過睇杜狗個款似係死口唔認就當算數
杜生用豪仔過橋,大波妹就搵記者過橋,但係杜生今舖直頭玩埋虛假文書

如果真係呢個方向,其實P得好好
杜生打算不了了之?
我用 Error level analysis https://en.wikipedia.org/wiki/Error_level_analysis
嚟check (會highlight改動咗嘅位)
example:

畀大家參考下,明顯有highlight到左上角同兩條線,個 "2" 字位就自行判斷
杜生都幾無恥當冇事發生就算
吹佢唔漲

想睇佢回應
杜生柒左就扮冇事 又要威又要帶頭盔
條仆街都有今日喇
召喚報警撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞