LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#19N 新手入黎請先睇Q&A 頭post已更新

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
屌啊 我啱啱先買完halo true 依家分明玩鳩我姐
有無懶人包點申請US集運
我自己用shipito,就咁申請個acc,佢就俾你個專屬地址,你跟足佢個指示就ok
佢開得R2,我估佢遲下貨源充足就會好似Halo switch咁長賣架啦
睇黎要買腎了
個美國proxy運費貴過件貨
睇你要平定貴,同埋多唔多響美國買野囉
我自己都多買美國野,所以可以集埋運,攤分勻就ok
仲要快添
有錢人的嘴臉
多謝另外幾位巴打熱心解答先
如果想搵人組嘅 邊到會有
事關自問手工麻麻
thx
搵人組手工費分分鐘都等如你半隻BOARD,
自己睇一兩條youtube 同埋買齊料就識啦
所以係咪買靚啲嘅料自己整嘅 點都好過gmmk
自己整好驚會busted
好的巴打我研究吓 再試吓自己整
咁又無咁貴,我睇出邊市價都無咁誇張
你呢個邏輯係一定岩
因為你買靚料,當你知gmmk係用咩component,你買既全部係佢上一個grade果d料,咁好難會唔好過佢

平心而論,代組費同你自己整個分別係
如果你以後諗住一board走天涯,咁你搵代組算啦
你買齊一套solder kit個價仲貴過你搵代組幫你組一次
但如果你諗住以後都砌幾塊輪流玩,咁就可以考慮下買solder kit自己黎
我諗法係砌一隻好啲嘅當endgame
我自己屋企又冇堆工具又冇經驗
寧願比貴少少都唔想整隻有缺憾嘅kb出嚟
btw 巴打有冇邊間代組推薦
巴打,endgame響DIY界,係唔存在架
如果你真係想砌個endgame,咁睇你想去到咩級數

軸你已經揀好,最top無誤
但請容我加句:如果你都揀得呢個軸,就不妨考慮上埋油,上油既軸才是好軸

套件,睇你揀咩喇真係
如果你budget唔算多,呢度起碼都要佔你成個budget既50%左右,你先justify到HP個「家」
平都有靚野,到時你睇岩咩套件,就掉上黎俾大家評一評,ok就可以去馬
衛星軸唔洗諗,GMK
定位板,你要靚聲,黃銅無懸念
PCB就睇你咩配列,如果你玩60,就zeal60;其他就睇套件本身果塊

代組其實唔會貴得去邊
我就唔方便講邊度代組好,等有做呢個service既人自己同你宣傳啦

如果你真係想了解多d,可以考慮加個tg慢慢傾
不過我出名成日毒人推人落火坑,你自己諗下先
thanks ching
所以係咪買靚啲嘅料自己整嘅 點都好過gmmk
自己整好驚會busted
你呢個邏輯係一定岩
因為你買靚料,當你知gmmk係用咩component,你買既全部係佢上一個grade果d料,咁好難會唔好過佢

平心而論,代組費同你自己整個分別係
如果你以後諗住一board走天涯,咁你搵代組算啦
你買齊一套solder kit個價仲貴過你搵代組幫你組一次
但如果你諗住以後都砌幾塊輪流玩,咁就可以考慮下買solder kit自己黎
我諗法係砌一隻好啲嘅當endgame
我自己屋企又冇堆工具又冇經驗
寧願比貴少少都唔想整隻有缺憾嘅kb出嚟
btw 巴打有冇邊間代組推薦
巴打,endgame響DIY界,係唔存在架
如果你真係想砌個endgame,咁睇你想去到咩級數

軸你已經揀好,最top無誤
但請容我加句:如果你都揀得呢個軸,就不妨考慮上埋油,上油既軸才是好軸

套件,睇你揀咩喇真係
如果你budget唔算多,呢度起碼都要佔你成個budget既50%左右,你先justify到HP個「家」
平都有靚野,到時你睇岩咩套件,就掉上黎俾大家評一評,ok就可以去馬
衛星軸唔洗諗,GMK
定位板,你要靚聲,黃銅無懸念
PCB就睇你咩配列,如果你玩60,就zeal60;其他就睇套件本身果塊

代組其實唔會貴得去邊
我就唔方便講邊度代組好,等有做呢個service既人自己同你宣傳啦

如果你真係想了解多d,可以考慮加個tg慢慢傾
不過我出名成日毒人推人落火坑,你自己諗下先

GMK
Zeal
holy gsus同咪同holy pandas差唔多?
同一樣野黎
你個問題應該係Holy Gsus係唔係同OG HP一樣手感
呢方面我都答唔到你,因為我無原版HP響手,亦都無Holy Gsus
不過據好多玩家feedback,係同一樣野黎
NK都研究過,都話基本上係無咩分別,就算有,都係極微細既差別
隻board 個價同香港樓價升得一樣快,一開reddit 見人賣緊四千

見識少,呢塊何方神聖
OTD 系列其中一隻Kustom,OTD 360C。
OTD 算係最早期嘅Kustom Keyboard,係韓國人係forum 搞嘅Group Buy。OTD 已經好耐再無新board,360C 算係新但都已經好多年前。最貴嘅OTD Board 去到過萬,最平都要幾千,以上全部講緊美金。
貴係貴在個歷史價值同罕有度?
就咁睇我唔識欣賞
貴在個design 同質素,基本上大部份Kustom TKL 都係用緊OTD 嘅design。質素上,所有OTD 都係made in korea,仲要QC 得好好。貴到咁都有人買係有原因。
係外國玩kustom,OTD 算係大部份人都想有一隻係collection,大陸都好多想收。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞