LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#19N 新手入黎請先睇Q&A 頭post已更新

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
PC case要加多45蚊美金所以重諗緊 好似唔多抵
個kbd8x mk2應唔應該衝pc好 塊plate應該brass定pc,應該half定full好,以上全部都未試過
撚左好撚耐,我覺得到出年都未有決定 大佬們俾多d建議
撚住用tealios
同你一樣糾結緊呢樣野,我想買埋個numpad一套
但我又好buy broke thief巴打講嘅野
錢我唔係無,只係一黎無卡,二黎可能要抽(?),三黎唔知邊度搵好既gb

Sorry打搞哂
咪臭系,點解pc反而貴過鋁咁多
買一兩隻平野砌下 練下手係必要的
睇你點睇
我自己覺得,一塊board,除非hot swap,唔係都玩唔曬你想玩既軸
當然你話你專一,你淨係想玩一款,咁都無計
又或者你話你無限金錢,你可以隨時買到想要既board,又得

但事實上,好多high end board,或者話佢睇得上眼既
據我了解,有錢都未必買到(當然你話你aftermarket掉5K收Alice咁你可以當我廢up),因為好多都係FCFS / 抽
你又要同人競賽,又要俾一筆咁大筆既錢去買
到頭黎又未必買到

唔係個個都好似佢咁,識個作者,guarantee一定有塊board
佢實可以好輕鬆叫你儲多d錢買,因為在佢而言,佢已經secure左個slot
係差在夠唔夠錢買咁解

但在我地而言,我地仲要同人爭崩頭,又要試非洲運;
有d high end board個時區仲要唔就我地,就拎KC講
香港時間0600開賣,真係點跟?
你諗下個成本幾高

換個角度諗,俾你真係買到固之然係好
但你連中階board都未試過,又點識得appreicate high end board
更莫講話你未試過solder一塊靚pcb,你手殘起黎整壞塊獨一無二既pcb,你喊都無謂

我覺得試唔premium既野係無問題,因為起步點係呢度都已經唔平
但至少你試過先,知道點樣去appreciate先,然後再慢慢玩落去
巴打好有心多謝巴打先
講得好有道理,我諗我都係要屌kbd8xmk2了

話說巴打們有無用過pc case會唔會話無咁穩/易爛之類?
同埋個drawer liner mod係咪是但買返drawer liner就得個washer用fiber同nylon有無咩大分別?

新手好撚多野問
再次多謝巴打們咁不遺餘力咁毒害我地
PC CNC 難控制,所以成本比較貴。
我就唔係咁睇
呢個圈子只會不斷進步,就好似CPU個size去到瓶頸;又會有人搵到方法突破,近十幾年電子野先進步得咁誇張,因為腳步一直都無停過落黎

依家睇靚既kit,可以係某某layout創新、design革命,但其實逐漸都會有好多design clone出現;打個譬如,TGR Alice就係個例子,繼出現後,先後出現既clone例如:Lubrigante、Plastic、EM7、Prime E等等
反而係選擇多左好多,只係你作為消費者要等咁解;但同樣道理,當初未有TGR Alice,佢出個IC既時候,大家都係靠「等」

窮賊之前講OTK,可能個weight design真係intricate,可能個layout係佢帶起;但在我而言,我唔會俾4、5K,甚至10K去買塊board。因為在我而言,太多後起之秀(當然你都可以話人地Kustom QC點同大陸board比,咁我拎TGR Jane v2黎比夠公平啦呱);佢似係歷史價值、collection value高,而唔係對我呢種比較膚淺,睇樣、睇下weight design既人有吸引力

淨係年頭,software flash mechanic都已經有break through - VIA;上年又帶起gasket mount同PC既風潮,仲有鼎鼎大名既重生のHoly Panda Clone等等。其實成個圈子都不斷推進緊,你入既呢個時間,在我而言,就正好見證住百花齊放既年華之段
我塊PC都要6月先到
shelf liner家品店就有,我呢兩日都去買
而且下星期有塊board到,就正正可以用下
到時俾個報告大家

絕緣圈我都係上tb買
質料有無分別真係答你唔到,不過志在可以secure到個PCB,唔俾有多餘既reverb就係個目的,所以達到呢個效果就ok;材質應該分別唔大
其實好多靚Board都唔洗抽,Duck / LZ / TX 出哂名嘅韓國Designer都係FCFS制,50到100隻咁賣,有心買根本唔難買。

High End 唔係得TGR / Keycult 個類,Duck / LZ / Lynn 都係好野,如果唔識就問下人。

點解唔買KBDFANS? 因為KBDFANS只係將所有野用到最平,質素真係好差。你要明白一隻60% Top Mount Board係大陸廠成本係USD$100-$140左右,TKL大約貴30%左右。KBDFANS有自己廠,應該可以再平。佢賣$200幾USD,你想像下佢會乜野你。Nathan Kim有KBDFANS Sponsor,佢講嘅野你信一半好。

Custom Keyboard 一開始就係走Premium 路線,所有Board 係Design上都有學問。例如TKL 最理想嘅前面(對住你個身)厚度係19mm。呢D學問都係韓國人研究出來,所以舊嘅Board係Design上嘅Value比新嘅Custom好。TGR又好Keycult又好(以前嘅Matrix Lab)都係源自韓國Board。Keyboard Community 好欣賞舊嘅韓國Board。

買Board,有得揀一定揀韓國Board。
你唔好亂講野,Alice 係源自Lynn 嘅EM 7(EM7已經出超過兩個Version)。TGR個Designer 都好多Lynn 嘅Board。

其實OTD唔止歷史價值,OTD每隻Board嘅Design都好講究。早期型號係設計比特定嘅Switch用。點解OTD咁值錢,因為OTD係由一個好早期嘅Keyboard 圈子Design,個圈子純粹想整一隻好好嘅Board,而唔係為左賺錢而整,所以所有野都做到最好。佢隻Apple Silver到現時都無一隻Silver Board超越到。

簡單講你去Discord 問又好Reddit 問又好GH問又好,好肯定大過95%人(包括TGR Designer)都會OTD>TGR。你覺得唔值,只係你對 Custom Board 認識未夠深入。
窮賊巴打講得岩,頂級肯定唔止TGR、Keycult

我既考量點主要都係起步點,如果中階咁話已經唔平
頂級套件成本更加唔會平,若然成本再加上去
例如時間成本、運元素等等
仲未計新手對所有野都未有清晰既把握同定向
例如咩軸最岩自己,咩配搭最岩feel等等
甚或係新手之虞,玩壞塊PCB / 配搭不當搞到後悔個set up唔好云云
如果響呢個基點上面再加頂級套件既成本,咁樣作為第一塊board起手個成本太高
當然呢把尺人人唔同,但at least對我黎講係太難入口

有錢,有能力,當然揀最好好
不過我都係果個出發點 -- 食吉野家既牛,再慢慢學點樣欣賞上一級既和牛
多謝巴打糾正
所以我都話,OTK對我呢個膚淺,睇下weight design、mounting system、外表既人黎講唔具吸引力

即使OTK真係站響最尖端既位,至少現階段,我都係唔識欣賞
但個價值觀有刷新到,都係多得窮賊巴打不吝賜教
完全明白兩位大佬講咩
秋月:先買中價,再試高端 = 洗一大舊錢
broke thief :買最好 = 洗另一大舊錢

總結:錢唔係問題,無錢係我問題
下世唔玩keyboard啦
打左咁耐都仲打錯字,係OTD
真係抵打
你最後買咩我都開心架,又有相可以毒返我轉頭
睇完兩位嘅意見,我咁睇:

kbd8xmk2個獨特性係佢有個numpad,而且可以全pc,玩完呢塊pc玩highend果時就可以唔使玩pc,玩pc好似哂左塊highend咁

所以我應該會屌kbd8xmk2 pc,反正對佢質素無咩expectation,買黎放喺屋企當枱燈都好,遲d有閒錢又撞啱期先再買隻highend玩

不過都仲係決定唔到pc定brass好
Aluminum > PC
PC真係好易出事,始終耐左會老化。
有無巴打知我未用過anne pro
直接放俾我啦不如
我都諗緊呢個問題不過PC真係好靚
都係屌aluminium算
你都講得平平地
不過anno pro係外國評價都係抵玩又質素合格既
咁既價錢仲要有埋藍芽 都算係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞