LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#19N 新手入黎請先睇Q&A 頭post已更新

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
唔介意等係呢度平d嘅
你肯教我果個mod點整未
hp - brass
linear - aluminium
其實無關係,主要睇你自己想要乜效果。
Brass 密度比較高,打起上來比較實,Aluminum 打起上來比較彈。如果Plate比較厚身同密度高(Stainless Steel/Brass),用Linear 比較好,但你想要比較Flex就要用比較薄同密度低(PC/Aluminum)。 Brass Plate 聲會比Aluminum Plate 靚。

仲有一個選擇係Carbon Fiber,CF又薄又硬,Tactile同Linear都可以,聲比較特別。
WOW

我都係講我自己嘅preference
多謝補充
咁多tkl board
有HP係咪skip得t1同koala
唔同級數,無得咁比
我訂左青軸,佢話個倉搞錯青同茶軸,我要退俾佢再換

呢塊,放響case與PCB之間,吸震

PCB screw in落case之前,PCB底加一粒,面加一粒,再上螺絲栓實佢,咁咪好似漢堡咁burger mount
佢雙重吸震,其實我覺得即係自己手動整左個gasket mount system出黎咁解
結果d bottom out 聲就更加singular、集中
聽唔明不過聽落好有計
washer係咪買m3就得
https://t.me/tckscw
或者巴打你比你tg我
呢隻點睇唔知係咪燈錯. 個model照計應該係TKL not 60% 同埋平咗100蚊
幫人搵
有無人jtk aqua, jtk photo studio放
想買隻無線機械鍵盤,要青軸,full size, 想問下有咩推介?
重諗緊用sa定cherry好 請問keycap對個聲有無影響
有,雖然我得一粒制係用SA,不過好明顯粒SA係響好多
講返之前lube retooled black個問題
我覺得我lube極都好scratchy,應該係指個slider磨擦嘅聲好刺耳
想lube到佢好似tealios咁係咪無可能
有冇巴打可以講下HP個手感大概係點樣
而家用緊Zilent v2 65g
見到MD有第二水有啲興趣,但係冇試過又好鬼懶
聲傳導空間多左,響好多
HP我覺得係細過Zealios / Zilent
HP有少少pre travel distance,但Zealios / Zilent無,即係後者一㩒就已經feel到有明顯段落感
HP既聲好聽好多,兩樣野黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞