LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#19N 新手入黎請先睇Q&A 頭post已更新

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
無,ebay full refund
呢條友真係撚樣黎進化到連spring都唔出貨
想用自組keyboard但唔想自組
budget?
想砌zealios v2 62g 唔太知要幾錢筆直
8蚊 / 粒,加郵費(除非你響佢個網買多過200USD)
例如你要60% layout,你預買70粒,俾多10粒自己走盞
有時候焊錯、壞switch都有替換
淨係D軸如果一手最平好似係4舊水到
最平嘅tada68用膠case又係差唔多4舊水
手工費幾十蚊 參考下
最大問題係我想搵人幫我砌 唔想自己攪
香港都有人接代組
你買齊料就ok
有冇介紹
買hot swap 咪唔洗焊
聽呢度啲巴打講hot swap會壞
兩睇啦 hotswap抽插得多係會壞
不過唔係兩三下嘅事
你焊軸要拆返出黎上油保養就麻煩
How about Massdrop alt???
你本身接觸得幾深先
你要買果個就真係睇你對你買嘅野認識有幾深
願聞其詳
首先利申 無買過massdrop alt, 對鍵盤認知亦唔算深, 研究左都係一個月多d

首先舊野1400蚊HKD, 話平唔平話貴唔貴, 你想知佢值唔值呢個價就要睇你想喺呢個board度要d咩同埋知道自己d錢洗左落邊

massdrop alt以我嘅認知佢嘅優點係
1)rgb
2)qc唔算差
3)外型設計, 如果你有心機砌setup或者你對外表好有要求而你又睇得呢個Board上眼的話,佢應該好啱你

但如果你淨係想玩hotswap嘅, 其實市面上都仲有好多選擇, gmmk又得, 學我地kbdfans 60% hotswap都得
massdrop alt以我認知佢無對鍵盤手感同聲方面落太多功夫, 所以你見佢只係好plain一塊, 難聽d講只係一塊整得靚嘅鋁版
同埋massdrop有樣問題, 除左等得耐, 塊board有咩問題/defects你要send返去果邊有排你搞

我覺得你玩得custom應該要享受tune塊board嘅過程, 例如d軸唔夠順點搞?上油 塊board d聲唔好聽點搞?tool box liner + washer burger mount
之類之類 上網睇人地點mod自己塊board都係樂趣黎

TL;DR : 如果你好中意佢設計, 對custom無興趣只係想玩下唔同軸, 可以去馬
如果你想愈踩愈深, 不如用呢舊錢去玩diy仲好
其實我都明自己整會好玩好多
但個最大問題都係 我唔想砌

買個60% hotswap自己加tool box liner
就咁啦
alt都見好多人mechmarket放
簡單D講唔好買 垃圾黎
咁由佢啦 點玩自組都係燒錢
客官留步考慮下kbdfans個60% hotswap
一套gmk都唔小錢啦
Jtk 幫到你
Zfrontier 仲有得買

Enjoy pbt/ maxkey 都okay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞