LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#19N 新手入黎請先睇Q&A 頭post已更新

1001 回覆
10 Like 4 Dislike

其實有咩分別
好 唔該巴打
我都係得white 同 black alps
white alps個感覺好唔balance,我會鐘意用box white多過佢
至於blue alps,我諗我有排都未買到
好 唔該巴打
百零蚊 最好d 制唔好太痴 想要青軸嘈住d 同事

唔洗燈都ok

另問 黑軸個感覺係咪同青軸差唔多?
(屋企用緊razer blackwidow)
睇黎巴打係新手
軸嘅方別可以睇返頭po 講得都好詳細下
當然實際上手感分別要你自己親身試下先知或者去魔鬼sir度行過圈

budget方面 百零蚊好似真係有d緊有無辦法加多D
如果唔係應該都係要上淘寶買垃圾了
暫時睇都係得just68岩心水,但無貨
玩住matias click 先
Xd60v3 加 太豪caps
不過geekhack 塊plate 個file 都係錯嘅 要改少少
啱啱發現kbdfans買果個巨型switch tester上面嘅tealios同zealios都係假野黎
有無邊位巴打都買左 睇下有無得refund
有名你叫KBDFAKES
地盤佬好大塵 唔想買貴野
咁買個portable輕身嘅點睇
HHKB
其實我已經用white alps 組左一隻,
PCB係XD60V3.0,塊plate係sentraq買
出黎效果唔好,D軸會斜左,用好多時間執
加上除左空白鍵之外都無stab,成隻野個人感覺都唔好
除左有更好既方案或者kit,我未來都唔會玩alps住了
今次咁快到40頁
見D癲佬用vintage apple keyboard改軸
不過巴打講得啱 ALPS真係好難玩咩support都無咁滯
有70%都係講diy
啱啱搵左搵
https://www.lfkeyboards.com/pcb/#
巴打點睇呢堆pcb
https://geekhack.org/index.php?topic=82916.0

我上淘寶訂carbon fibre plate
我有多嘅matias stab
可以telegram 我 shev_7
我覺得最大問題係stab同plate果到
PCB已經做到佢最基本既野已經夠,但係其他配件無一件野配合到先係問題
但我手上未有alps軸 遲d真係砌再搵你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞