LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#19N 新手入黎請先睇Q&A 頭post已更新

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
用佢個stem先合到HP
佢地運送質素好差?
要睇下用其他網既話運費貴唔貴先,我仲諗住gmk wavez 都係佢度買
唔係halo true咩
有幾次GB佢都最後一刻唔成事,搞到d join左GB既人想補飛都補唔切,其他region已經cut曬單
Serika、Samurai就係其中既例子,你諗下呢兩套有幾受歡迎

CS永遠無影,你send信過去好似send左去黑洞咁,不了

最後,既然你想買GMK Wavez,我都有責任同你講下個GB runner,即係個creator有幾賤:
三宗罪

一、屌SA Leviathan
SA Leviathan響/mm公開IC thread果陣,呢個仆街入去屌個creator話個colorway同佢撞,佢唔應該開呢個IC / GB。強逼個creator postone / full stop呢個IC
二、Discord channel公然講N word
三、表裡不一
事件一:佢一開頭話盡可能平,希望唔monetize呢個project,所以同massdrop傾果陣,又多kit,個價都唔會太高;結果finalized果陣又突然轉風唔同massdrop合作,然後cut左勁多child kit,又拉高曬d價
事件二:佢/mm賣套Serika core賣300歐元,佢話賣呢個價係因為佢俾左重稅。
重稅?你一套keycap乜撚野海關收成千幾二千蚊稅?戇鳩鳩
兩個都得,個stem既設計一樣
其實老美/日本amazon都係一個入手keyboard 既好地方 realforce r1/hi pro個堆都重有得買 寄香港好多時都免運費 重平過你香港買

咁真係要諗清楚先

Btw serika隻配色我覺得好一般
呢樣就見仁見智,我非常喜歡

不過重點係大陸有人6、7000都有人收,真係癲
第一套有日文嘅GMK係Laser,但Laser難襯。Serika套Alpha有日文又易襯(另一套係GMK Metaverse),套Mod仲要係好少有嘅黃色。套野當時Underrated 好緊要,又好似撞左其他GB期,係MD 賣左Base Kit 500套都無,最後咪抄到咁貴。
套Kit算係Zambumon 繼SA Chocolatier 後另一套Classic,佢下一套GMK Striker都值得留意。
如果想買ikbc嘅巴打可以睇定啲先
因為佢地黎緊會出多一隻用Cherry low profile嘅鍵盤

收納全部key set都玩左我兩個半鐘
但舒服曬,終於可以同d盒講bye bye
Low profile軸邊度有得試
經過深水埗去睇下有冇鋪頭擺CM SK630/ Corsair K70 MK2 Low Profile出黎囉
c3 tangerine有無咩特別
啱啱先落左單買左隻hhkb
想賣隻filco majestouch minila air青軸
買咗幾日
手感不合換咗紅軸
有單有盒2年保
放$700
tg : https://t.me/z3210z
留名。
d人話無,都係換左stem顏色既gateron switch
前幾日Cherry 66週年新出咗隻MX Board 3.0S
啱啱收到黎個簡單開箱先

其實收到果陣時我真係黑曬面
因為我見佢係完全冇包裝直接咁寄過黎
雖然我唔係完美主義但係盒殘到咁唔講我以為倉底貨

點知打開之後沒有乾坤

睇黎佢之後有諗住出RGB/背光版
不過我呢個就plain-vanilla,無光黑軸

入面冇乜特別,一隻keyboard一條USB Cable

Case係用陽極鋁做,側刻ABS Keycap

背後冇腳墊校唔到高度

個Keyboard好緊湊,F Row小鍵盤果啲之間都冇間隔

鍵線分離,但係條Cable係訂做,個插頭位好窄未必兼容其他Cable

呢個Keyboard就冇plate嘅
成個Keyboard幾乎係一體成型,我搵唔到任何螺絲位所以我拆唔到塊plate出黎睇下有冇預留燈位

總結

+ Cherry原廠Keyboard
+ 禁用,陽極鋁外殼
+ 價錢實惠,連運費600蚊港紙有找(特價到今日,之後應該會加價)
+ 靚,佈局緊湊再加收埋曬啲螺絲,睇落真係冇普通中階Keyboard呢個價位果種廉價感

- 冇燈
- 冇腳墊

無plate打字係咩feel我要試幾日先答到
新手入坑 茶軸有咩好推介
Budget 一千內
有冇巴絲有買keychron k2 有包膠
等相關有經驗人士睇post先答到你
呢個時候叫你買Filco先係連登標準答案

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞