LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#19N 新手入黎請先睇Q&A 頭post已更新

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
更正返頭Post嘅information先,今日上price.com.hk睇發現原來香港有iKBC F108嘅行貨,賣緊799左右
7u嘅keyboard係咪稀有品種黎
俾個魔鬼水到我想買zeal stab, 買佢個6.25u 7u捆綁包好似平d但諗深一層我邊有7u keyboard
hhkb layout就係7u
hhkb唔係6u咩
なに?!

如果真係咁,我都唔知咩keyboard layout係7U
WKL Layout 多數都係7U。
Topre HHKB Layout 係6U,MX HHKB Layout 係7U,Standard 60%係6.25U。
多謝大神解圍
好彩我都柒唔曬
鳩嗡俾人踢爆
天真,我都無錯呀
filco 除左魔鬼介有邊度旦市有得買,
我見佢標價好似貴過網上面一兩百蚊
想買個黑軸KB 番工用,
1200 hkd 樓下仲有冇咩推介(最好有燈)
青軸87黎講係咪都仲係filco ninja好d?
gmk nines同gmk T0mb3ry點揀好
兩個都無join
原本有join eclipse,但諗諗下遲下又有個vovage,太多藍色
所以bailed out左
我之前係灣電果間new task買左兩隻filco,個老闆都幾好,有少少問題都幫我換
how much?
price.com佢有報價,巴打可以上去睇下

佢仲有d粉紅色同迷彩
日本/美國amazon買左直寄香港
無錯呀,琴日買HHKB差少少連埋隻Filco Majestouch Stingray 都買埋,搵Amzon JP做seller既product仲會退稅,不過款唔多,要小心買錯日版layout
你個價仲係未退稅,如果你直運香港,checkout果時會再平D,運費都會到時顯示,大概1000yen樓下
amazon jp 唔係幾乎隻隻都係日版LAYOUT>?
full size 有冇D係us layout?
佢寫free shipping 係淨係日本定送埋香港?
佢有分唔同既seller,根據我了解,amazon JP 出售既好多都係日版layout,除左矮軸果隻
其他seller果D有us layout,不過應該大多數唔運香港,你要買既就要搵集運,而且就唔會有退稅

我琴日先係amazon jp買左野,隻hhkb直運香港有退稅,運費500yen左右,另外我買左keycap就要用集運,不過我都係第一次用集運倉,我試完收到可以再話你知
咁用日版layout 都冇所謂啦, 又有得平D, 運費都唔算貴
雖然唔太中意大enter, 好在係倒L ( 正L 真係好樣衰)

https://www.amazon.co.jp/PFU-Keyboard-Professional-N%E3%82%AD%E3%83%BC%E3%83%AD%E3%83%BC%E3%83%AB%E3%82%AA%E3%83%BC%E3%83%90%E3%83%BC-PD-KB420B/dp/B001KWJTD6/ref=sr_1_3?keywords=hhkb&qid=1555574564&s=gateway&sr=8-3

HHKB 都係1500 hkd , 香港應該2000蚊都買唔到
啱呀,不過us layout得白無刻,所以先要另外買套有刻既keycap
但我就未用過日版layout,要其他巴打講下有咩分別

我買齊hhkb pro2加keycap同佢套原裝紅色shift/藍色esc都唔駛30000yen
我見amazon jp仲有filco原裝木手托買,平香港一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞