LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#19N 新手入黎請先睇Q&A 頭post已更新

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
想問吓咁多位巴打 如果想玩holy panda軸但又唔想自己砌keyboard嘅 有咩途徑可以買到
補充返 係想買隻現成嘅keyboard
無,要玩HP就係玩砌鍵盤
再講,你投資得咁多錢去玩HP,都唔搵返個好人家俾佢
一句諺語就好貼切形容:一朵鮮花插在牛糞上
搵人幫你組都可以既
唔想煩咪買個gmmk
不過個keyboard同軸係雙輔雙乘
垃圾keyboard嘅hp同靚keyboard嘅hp係兩回事

好似係
btw我啱啱發現左filco jp 官網可以收外國信用卡
(係我好奇試下,然後佢就收左我錢準備出貨,出事了)
肛暴 巴打都講得岩
你可以試下買個hotswap,咁可以就咁插落去玩,唔洗燒焊
但追求HP不外乎兩個大原因:
一、d聲好聽
二、smooth tactile bump
如果你揀hotswap keyboard個成品質素差,例如係low profile / case大而無謂 / plate material差等等,都會影響左HP既出聲
如果聲已經compromise左,得返個tactility,我會推薦你買KBD fans T1 / Zealios v2,佢地d聲麻麻,但個段落感都係獨步天下
初入門小試牛刀,想玩下高階野未嘗不可,不過到你玩完你感受到咩係好野之後,你就唔會想一片A5和牛煮得過熟,曬左佢
我覺得好既pc岩岩end左gb
都未有成品
我都等緊佢6月寄過黎俾我
終於砌好人生第一個keyboard,第一次焊好有成功感因爲budget有限,所以都平平哋買嚟玩下。塊Mounting plate就好鬼鎅手,就用沙紙磨咗下,但裝Stabilises時都比佢鎅到流少少血
完成品

但個殼真係好鬼膠,啲黑色應該係噴上去,遲下睇睇有冇方法搞搞個case。而個logo係自己黐上去嘅

咁等Q3囉,poly singa Q3上線
歡迎入坑
希望以後見到多d唔同既board
我岩岩post果個有得揀無門牙
poly singa唔清楚
呢個屌唔屌得過?
對D靚kit完全0認識
singa算唔錯啦
我唔係好似巴打咁印銀紙所以要諗清楚買邊個kit
我買果個叫e6.5
黎緊果個咪叫Singa

Jamon岩岩先完,就算要搞R2,可能都年幾兩年後先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞