LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#19N 新手入黎請先睇Q&A 頭post已更新

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
我都躊躇緊
Muzi alpha 隻色好易岀事
點解? 願聞其詳
你地GB Keyboard會唔會買多塊pcb?
驚焊壞定點?
一、焊壞可以有後備
二、想整兩個唔同感覺既build落鍾意既board度
三、唔用佢,第時賣出去有多塊會吸引人d
https://www.kickstarter.com/projects/keytron/keychron-k2-a-sleek-compact-wireless-mechanical-ke

係fb 廣告見到,有冇人都有留意?
wireless/wired, compact 84key, rgb, 同埋個價錢都好似幾吸引
第二果個要再買多塊plate?
嗯,除非你好好心機
又好信任自己desolder既能力
將第一塊built board全部desolder完,用返果塊plate
如果唔係,就要買多塊plate
想問下自己隻filco青軸用左2年左右,粒粒鍵的手感都唔太一樣,可以點搞?
拆殼,desolder粒有問題嘅軸,換返粒上去
https://youtu.be/OouCEsMdomA
或者咁 但我唔知filco得唔得
唔得就真係要desolder了
返去試下先,無焊槍
如果你拆到 換左條彈弓同個stem應該就ok
巴打d軸有無濕過水? 兩年好似有d快
買返來都有幾粒怪怪地,用耐左就愈來愈多....
之前有朋友送左個ducky one 2 mini比我, 我直插落部imac到淨係著燈,打字無反應, 想問下係咪要上佢官網dl個更新軟件先用到??
新手唔識野, 咁多位巴打幫幫手
可能因為濕 搞到入面生鏽
MD Holy Panda
想join GB既朋友睇路

最近有太多不穩定因素:
一、發起人Yanbo要延遲post out date
二、之前聲稱受過Yanbo抹黑既Gsus軸發起人Supervan最近放話,佢表示佢夠膽用10000 Gsus軸去賭MD Holy Panda 6月1號都唔會發到貨
三、突然改名做Drop,有就算fulfill唔到order都可以唔負責任既嫌疑(當然我覺得佢未必夠膽玩到咁寸)

不過本身呢個GB已經好多風風雨雨
初初GB開始,話會send個sample俾HP創作人(acclaimed),但結果send左過去既根本唔係佢地個sample,而係OG HP(原版HP),有誤導Top Clack寫正面review去誘導人join MD HP GB之嫌

事後個解釋都唔算話好得體。話咩咁樣做只係想俾Top Clack知佢地係以此為初心。

...?

總之,自己睇路~
唔係正算事黎咩
你禁得多金屬疲勞同埋D膠會磨損

就算你新買番黎, 同一型號O既軸都唔係粒粒手感百分百一樣
cherry 青D 廠通常都係寫55g +/- 10g
其他鍵盤唔敢講
但filco喎 佢有qc理由唔會個個軸差太遠
同埋兩年好似真係有d快
咁多花生食 真係等新gsus自己整算
lm
下個問下咁多位大老有冇試過淘寶買keyboard?
想試下大家推薦既Leopold FC900R但係香港有d貴
上淘寶買見個價好似唔錯
舖頭月銷同評價都唔錯有d心動想買
想問下咁多位大老有冇試過淘寶買keyboard?
想試下大家推薦既Leopold FC900R但係香港有d貴
上淘寶買見個價好似唔錯
舖頭月銷同評價都唔錯有d心動想買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞