LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#19N 新手入黎請先睇Q&A 頭post已更新

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
我岩岩先/mm賣章家產咋陰公
*
賣完咪有錢係手
咁咪係時候
今時今日, cherry嘅linear係咪已經完全俾gateron屌打?
之前秋月唔係答左你咩
好多Switch呀

之前上魔鬼sir到試過filco同Leopold茶軸
老實講手感分別不大
但leopold就1000落到樓
等緊再入Kbd T1
我覺得基本上係
gateron連stock既已經smooth過cherry red同black
更唔好講咩Tealios果d,stock state真係跑贏個馬鼻

不過retooled black真係奇怪,我自己未買過,所以都唔夠膽講
但有聽人講話lube完係smooth到同vin. black差唔多
亦有聽過你呢種案例,就係lube完都係好scratchy
遲下都研究下
巴打好似淨係收藏都唔build board既?
三塊TGR都係unbuild
係賣完填返d洗左出去既錢
我有砌board,不過最近比較少砌。TGR我唔止三隻,有隻Jane V1 Proto 係廠。
已經少左買Board,只會買LZ/Lynn/TGR/Duck/Keycult/Norbauer。其他嘅Made in China嘅Board唔值得買。
lube完係順左嘅 但唔知點先係expected result未試過vintage black
但總之唔夠tealios順
有無巴打研究過switch film應該點用
就咁上上去,可惜你唔係住香港
唔係我地真係每隔個星期可以聚下交流下
互相毒害下對方
好彩我唔喺香港
俾你咁毒法仲得了
switch film有無話俾邊隻switch好
俾會wobble既switch,例如gateron果d會多d呢個情況,就apply落去
入黎問問發生咩事
k70 rgb突然失控 不斷彈IE網頁 再加瘋狂禁唔知咩制*N
完全控制唔到個keyboard
插落另一部電腦相同情況
打定輸數去送修 我update個software (ICUE) ( 唔係keyboard內個driver , 真係window 個software)
之後就冇事
到底發生咩事
PCB short左
考慮到係Corsair,不意外
PCB去咗搵耶穌
但係update個software就冇事係咩原因
照理可能佢個update packet入邊有幫你flash埋個PCB,即係reset左個PCB一次,洗完腦咪唔再癲
https://www.massdrop.com/buy/massdrop-x-invyr-holy-panda-mechanical-switches

Massdrop Holy Panda預售上架了,要買既朋友好衝啦啦啦啦啦啦
溫馨提示下:如果用Massdrop買野,不妨申請個US集運,佢寄本地係用Fedex,但寄國際屌你老母係用平郵之類既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞