[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(81)

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
唔怕麻煩可以試下圖書館搵碟
無限金錢一定係上網買dsd
想問下用電腦駁dac amp應該digital 定analog好聲尐
但DSD未必個個都岩聽
why?

換player app音質改變唔會好明顯
巴打都係換耳機、買player實際
唔係好睇得明巴打講乜
正常用dac amp份digital/usb in 解碼出analog
電腦解碼出analog比dac amp就冇意義,除非你部dac解碼差過電腦
如果唔計耳機,其實主要upgrade音質都係睇你個音源係點會重要d, 本身係用緊串流app黎聽?建議買隻cd返黎自己rip黎聽,又可以支持吓唱片業

如果係耳機方面無限筆直既話其實就自己行吓旺角試下啦!
最後原來部機又係變返pcm output........
買真hi-res好過啦
升頻hi-res就要試聽過先買
呢句真
而家d player有邊d真係做到硬解dsd decode而唔係轉pcm?
黑磚

n8配Ls50
sony磚頭不過其實主要好多dsd file既作品都係舊歌黎,九成都係升頻或者現有品重錄成dsd, 好多都執到古古怪怪咁唔係話佢音質唔好,但硬係怪怪地咁
一萬蚊budget有推介?
唔洗cm
bass想少d
聽開女聲
u8 唔係9028?但可以硬解DSD256
然後話特制 alpha 晶片?
估唔到條origin平得嚟無想像中咁差
無知一問
係咪依家大部分都DAP都支援ALAC?
ALAC vs FLAC 大家會點簡?
open standard 同 proprietary,我揀open standard
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞