[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(81)

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
求心得
一個字。 正!
滿足到我一直以來想搵嘅嘢 (聲似ER4PT 但多d body/weight 同埋帶得舒服)
可能我耳仔大。好多人話PP8 個殼好大,我唔係買S版,都覺得細
可能因為帶開CM嘅關係。 同埋PP8 好輕

或者對比我平時用嘅iem啦

- 對比UERR (CM)
PP8 高頻比UERR多好多, 雖然延伸差唔多,但PP8 係presence(5-8kHz) 嘅位置個量比較正常啲. UERR係呢啲位明顯凹左落去。
Bass 量,兩者差唔多,但PP8 潛得深啲同埋decay短啲, 我覺得PP8係動鐵黎講算潛得幾深。
Mid/vocal range. UERR比PP8 出啲同滑啲.

- Er4PT (Universal)
ER4PT 同PP8 音色其實真係好接近, 最大分別係PP8 多啲body (200-500Hz ), ER4PT就多啲presence. Bass下潛其實兩者差唔多,PP8可能再低少少但差別都好細下, 只係PP8量多啲同埋無Er4個low咁快所以感覺會比Er4PT多bass好多,但其實實質量差得唔遠.

- UE 18+ Pro (CM)
Bass比UE18+ Pro有質感好多,但量少好多. UE18+ Pro 好多mid bass
其實個人麻麻地鐘意,做咗CM之後都有啲後悔。18+P 太多mid bass搞到連埋人聲啦埋一舊。
PP8 高頻量比18+P 少, 相對少啲刺激感。

- Spiral Ears SE-5 Way Reference (CM)
PP8 除人聲同隔音外完勝。 SE5 聽vocal一流。但個人覺得對耳機整體音色太暗。又係訂完後悔系列.

最後我覺得PP8 除咗聽Hip-Hop, EDM 之外其實全部類型都啱洗。
真心鍾意PP8個bass 佢唔係量多個種。但夠速度所以d bass嘅質感聽得好清楚。但又唔會快到連impact都無晒果隻(如ER4系列).

對耳機都算易推, 我用iphone x加賓周仔/S10+/Massdrop M9xx/V281 黎推分別都唔係好大。
認真,我淘寶條銅銀混編線,3xx人仔
高質過lionheart
用梗ve6 x1
啱啱去ice lab
個店員話識整4.4mm平衡線落ground
但原來重來冇試過整
話佢地手上冇4.4嘅DAP有落地
咁啱之前去試漢聲條雙頭龍店員話
墨菊有做接地 可以直接單頭做埋電磁屏蔽
但條野成皮野

用條有做屏蔽網未出街嘅銅鍍銀
叫佢整 收我千六
又真係好黑 背景慢慢滲出嚟
雖然我覺得CCDD中頻人聲好聽好多
但落地又真係背景黑好多

兩個店員因為未試過做
借咗我部墨菊同條線聽左半個鐘A B test

講多幾樣嘢

1. PP8 隔音我覺得屬於一般, 唔算差。 但同ER4PT或者CM無得比

2. tip 對音色影響好帶。 隨機附送 Silicon, Comply同埋Spinfit tip.
試晒3種之後暫定用Spinfit.
- Comply隔音最好最舒服,但太多bass.
- Silicon 都係多bass. 高頻比用comply 衰減更多
- Spinfit 音色最鍾意,但唔知點解要帶幾次先搵到good seal. 有時就咁帶上去完全無seal, 又或者無晒低頻,要反覆帶幾次先試到good seal.

3. 原裝條線好硬。佢好幼(我鍾意) 但好硬。同埋個人唔鐘意memory wire.
搵日買過條線.

4. Soundstage 應該係我聽過嘅IEM入面最好, 樂器定位好清楚,但個場又唔會過份地大,好真實嘅定位。 呢方面同低頻個人覺得係PP8表現最好嘅嘢

5. 最後,希望In-Ear出CM版PP8 . 咁就perfect了
之前black friday買campfire comet加399個條reference8比我整壞咗

線有冇保養架? 定買過條仲好
唔該
依家2萬左右CM邊幾隻係綜合質素比較好?
Sony MDR-7506 正嘢 我見網上盲測反應幾好

PP8 跟個Pelican 好那大個。。出街可以帶兩對
隻z1r聽聽下覺得個低音量都幾大
聽番其他耳機好似唔見左個bass咁
緊係上去ect問佢整唔整啦
但係又唔會太搶呢吓正
條線唔掂架咩 上網睇佢都成2000蚊

有冇介紹 500蚊內買唔買到岩用的
近排冇咩錢
不如存多少少,買條靚少少㗎啦
之前加399炸
咁我打上去問左先 希望佢會整
比我用多排都好
有得簡,到時同店主講
銀線坊一D都唔伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞