[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(81)

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
只係因為自己啲歌庫存量唔大 有時會想用apps聽下
Why
太貴喇
今日終於試左,不過無咩時間,試得幾款,未決定,想再比較下
Fw-01個人聲同聽落幾舒服
Fd-01都ok, 差少少,可能我木耳
試埋ie 80, 感覺都唔差

Fw-01個價錢25xx, ie 80就23xx

我諗住過兩日就決定,但想大慨呢個價位試多幾款,想問下有無建議
麻煩哂巴打
利申: 用IP推
喺到話用android, 等收負皮
收負皮唔緊要 當受教
因為我仲係用緊iphone+SE215
想一次過換又唔知換咗DAP去試聽耳機先定相反次序
原本有追文睇DX150 M12但大家都好似話麻麻地
自己睇部dpx1a但又好似QC一般
所以睇下仲有無其他介紹咁姐屌得細力啲
岩岩去聽完
底音量多可以炸下耳 岩聽band 野
高音唔夠幼細 聲粗
入門聲
唔,都係耳聽為真先
其實講真,headfi嘅嘢自己試吓永遠都係最好,始終冇人知你想要咩。唔通我叫你買金磚或者spk你又盲追咩,始終你都係要試
好唔該
音箱: 17
iphone+jj e4000: 32
pc+dac e4000: 26
pc+dac 80s: 20
pc+dac fx1200: 28
pc+dac t8ie: 25
ie800, HD800
80定80s, 80s 好似2000有找
jvc嗰兩隻戴得耐有機會唔舒服
DPx1(冇a)真心唔差,我由出個時用到而家,未有dap打動我換機
唔係話冇機好過佢,只係DPx1太抵玩
QC就 no comment,我個部未壞
立flag:想壞機換下DAP
cmx1 同意
ip加215
一升級就dap加耳機會唔會太重皮
巴打可以試下xelento,手機推都唔失禮
總好過買2件兩唔到岸既野
由頭到尾都唔覺9028 pro 好聲。 dx200出咁多個amp 都係數碼味
其實佢用乜嘢標準㗎?
我一歲都聽到喎
根本就係個喇叭 佢又唔講個喇叭要幾大聲
根本就係攞大聲少少就會聽到

係去嘅正正常常去返啲聽力中心做測試啦
用HPA4BL+T60RP 就17歲
HPA4BL + FXA2(平衡out) 就14歲
人嘅聽力會隨年齡衰退, 但衰退幾多冇特定標準, 佢都只係用平均值黎減, 每大一歲, 頻段低一級
至於音量問題, 佢一開頭係話用聽佢講野個音量黎測就差唔多
開大聲就聽到係冇錯, 因為衰退唔係聾, 就好似老人家要大聲啲先聽到咁, 要開大聲先聽到已經證明聽力有問題(或者器材高頻衰減嚴重, 因為器材對高頻嘅響應都會有影響)
所以依個測試冇咩參考價值, 除非你搵一班同自己年齡差唔多嘅人, 用同一器材去聽, 咁就大概知道自己聽力有冇問題
ZX300 可以藍牙連手機出聲喎
藍牙lossy
無限錢,緊係1266啦記得要買終極版
有冇巴打知 邊到有Inear Sd2s現貨/試聽?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞