[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(81)

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
hifitrack
有冇巴打知plenue L而家行貨最平邊度,大約幾錢
依個真,同埋DAP 電量夠唔洗太擔心續航
不過唔support ios?
mac過歌,airplay ok
遙控只support android
想問下大家點保養自己耳機?
因為好多時會有啲耳屎積喺入面
有時用個刷都未必刷得番出來
又怕越刷越入...
大家平時會點搞?
如果唔駛要果2個switch 可以買VS
同樣價錢但係靚仔好多
我都仲未試2個switch , default已經好鍾意。未有意欲攪佢住

其實我自己都係鍾意動圈果種柔和,但動圈對我黎講最大嘅問題係高頻。
動圈嘅高頻好多時候都有種"蒙" 嘅感覺。
所以以前對圈鐵好有興趣, 覺得可以互補
但買過幾對。最後結論都係唔鍾意。全部都好怪
好似一對喇叭加隻sub-woofer咁。 同埋全部都有啲頻率衰減得好犀利
VS 應該貴啲

我尋日去 灣仔叻高問
佢答我 要13.8k...

如果淨係個樣唔同 但貴咁多
就不了...
VS一樣價錢的。 應該只係Let's Go標高咗。
VS分別係同普通版係只係VS冇咗果兩個switch同埋外殼由3D print變成木
巴打 你邊間買?
淘寶。香港問過幾間都無現貨
係唔係會比自己ripping差好遠架?
其實只有錄音好唔好,只要唔係lossy就唔洗太介意rip CD定hires
好多好錄音都係得CD,唔通唔聽?
巴打有冇試過PP8 上Hugo2
動態會正好多?
我無hugo2 不過我有朋友有。下次有機會問佢借來試下
老實講我覺得PP8 動態已經好好,就算就咁手機推。
我同手機直推同用獨立amp (Massdrop M9xx/V281) 分別真係好細
同ER4PT 或者SE5 Way 唔同,呢兩隻唔同amp 好大分別
請教下,其實你用咩黎比較5-8khz? 泛音?
我一般用cymbals 同埋女vocal齒音

cymbals 係5-8k 會有d harsh 既聲
個種你聽到會咬實牙既聲
女vocal 既ssssssss 音大概係7khz
雖然大部分recording 都會DeEsse
但都會聽到分別
ve6我都發現呢個範圍凹左入去
係某d高潮位無咁刺激,但變相成個聽感舒服左
yes. 通常以Harman target 去tune既耳機呢d位都會dip
diffuse field (如ER4) 系列就唔會

如果唔dip 以iem 黎講, 有d人會覺得大聲聽感覺好“炒”
DX200, 試埋啲AMP卡
不過DX200 個Mango 介面你自己試清楚。。。

DPS1A
Flicker ear $998個隻CM耳機買唔買得過?平時用開電話聽歌
有冇師兄可以推薦同SE846差唔多價錢又可以隔音嘅耳機唔想買Shure
咩聲音取向,846係幾多錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞