[選項][武俠][長篇] 路仔 穿越到武俠世界 (7)

1001 回覆
36 Like 6 Dislike
D. 同青雪講男主可以出任棋算使
不過青雪要同男主成親成為半個絕扇門嘅人
咁就可以名正言順擔任棋算使
已經唔記得同佢走個女人叫咩名

淨係記得叫佢返去先個下佢呆左
兩個女仔一齊走去左磨豆腐
我淨係記得姓寧
萬劍囡囡本身劇情唔多 大半時間都係交代佢失憶同扮失憶
中後段教左路仔用劍 然後就同段悔離隊

之後隔左咁耐 連書內時間都幾個月 唔記得都正常
食完青雪再推佢做棋算使
無後顧之憂

跟住路仔帶埋兩條女返去搵段悔
重啟萬劍門故事線
C
---C---

「這與其讓你父親繼續去硬找一個人,倒不如我們試試去勸他暫時放棄吧。」我向青雪說道。
青雪點點頭,答道「言之有理,既然沒人選就別隨便找個人,寧可等個適合的人也別讓一個錯的人當上棋算使…畢竟我們已經因為霍二的事煩惱過。」
如是者,我和青雪便走到師傅身旁,低聲地勸說他。

莫雲聽到我們的建議倒是沒多反對,畢竟他的確沒一個好的人選在,反而莫雷跟霍三倒覺得任氏兄弟不在,霍二的棋算使位置懸空了一段時間,此時宜急不宜緩,不過作為大哥,也作為幫主的莫雲都同意的事,他們就沒多爭論下去了。

就這樣,是次的絕扇門會議亦暫告一段落。我們一行人再回到莫宅,這時候霜兒亦已經回到大宅之中。

A. 找霜兒 問她外出之事
B1. 別打草驚蛇 明天找機會跟蹤 -- 找甄姑娘
B2. 別打草驚蛇 明天找機會跟蹤 -- 找青雪
B3. 別打草驚蛇 明天找機會跟蹤 -- 找師傅練功
a
B3
B2
大家唔好唔記得霍二係邊個隊冧
拖一排等覃汨救完人立咗功 再幫覃汨R莫雲一套武功做棋算使好過
B3 練好啲招先
a 振夫綱 唔講就打到佢講為止
A
好緊張
會唔會真係答我唔做雞邊有錢養你
B3
A
A 係時候敦倫
又解釋下共票制
A/B分開點票 簡單黎講就係先投 問定唔問 咁而家頭7票係
A B3 B2 B3 A A B3
所以 B就以四票勝出 之後唔問霜兒 再直入B1,2,3既點票
變成 3 2 3 3 差三票 咁投A既朋友可以再投過B1-3其中一樣

BTW 我明大家會覺得複雜各樣 我都解釋下點解有共票制
因為一路追上黎既巴打 應該有見過有其中一兩篇係試過
兩句野就直入下一個選項 其實共票制係為左避免呢樣野
一次過投埋 決定完一件事 跟住個一個行動 所以希望大家體諒
唔好嫌棄個計法麻煩 我都係為左避免兩句一集呃出文次數

假設而家B無分開點票 下一篇就會變成

---B---

想了想,還是別打草驚蛇,明天再找個機會跟蹤一下霜兒…
那現在…

B1. 找甄姑娘
B2. 找青雪
B3. 找師傅練功

所以就會出現共票制 希望大家理解
唔揀A係因為聽日可以做既野
無必要浪費今日呢個搵其他人(加好感、練功)既機會

同埋由佢把口講出黎無咁驚喜
A
推post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞