(分享)做過地盤佬一年幾,轉左十幾間公司

652 回覆
951 Like 140 Dislike
對於樓主個啲經歷不予置評,淨係覺得樓主冇經濟負擔咁打下風流工都咪話唔爽
btw 做地盤唔好諗住淨係強身健體,會傷架
聽日入主題

開始地盤血淚使
我個fd老豆自己接地盤做,叫我個fd番去做日日執頭執尾一個月出6雞糧比佢 落手做唔係問題 問題係人地做幾多你做幾多 同埋出幾多糧既問題

發唔到圍做人幾撚垃圾都好人地都6雞一個月仲有花紅,大撚把文職仔it狗日日汪汪汪搏上位自我感覺良好都見唔到尾燈
條撚樣奴性重 鍾意返d工時長既工
小弟今年行年十九,做咗大判員工一年,最近因為一啲私人事辭咗職,返足六日8-7先有兩萬鬆一個月。

其實地盤呢行唔同位置唔同部門已經差好遠,簡單啲講我地大判賣自由賣時間、判頭佬賣手工要起貨快、炒家更是,有時好撚羨慕人地返九收五,比起我五點半起身返工返到屋企八點半,我都唔知點解咁撚後生都堅持到,個個師傅都好錫我話我好撚乖好少唔返工同從來唔遲到

講返先,我喺呢一年都學識見識唔少嘢,由做木雜釘吓細「基仔」呀、釘板佬唔撚做嘅釘板功夫之類,其實都係由同事帶咗我 我負責開吓料、補吓釘 幾有趣。

到近半年比人調咗盤去咗做燒焊加水喉部,喺呢半年入面真係學識咗跟到好大佬嘅好處同埋會學識好多功課細節,第一次見識咗好多好多嘢 都同事屌咗好多好多穫其實好多地盤佬把口好撚臭,但我班同事又好好 屌完就算 因為做嘢嗰吓真係好急好緊張。閒時大家有講有笑 仲好錫我呢個細路仔
我係發現好多仆街同你扮fd 會吐你人工
咪係

我第一份果班師父仲hea啦

不過我呢一年都覺得幾開心既

當玩冒險game
Lm
有d師父真係好好人 當你係仔咁

但有d你同佢有利益衝突就唔會咁好人
係 我見過個師父頭瀨野 賠左成球野比佢
燒焊好撚好玩

不過我試試辣到手,拎左幾日工傷
你老母比狗屌啦傻系
唔關奴唔奴性事 講緊係樓主on99唔撚識做人
自爆人工關奴性系事咩
雖然唔buy樓主咁冇責任感嘅心態
但係有時見到哩啲黑暗野真係得過且過就算
樓主做地盤個陣幾歲?同埋依家係咪少左好多工開

利申 想入行
我反而鍾意揸燈多啲,燒焊成日搞撚到自己隻眼揸燈吉好多唔同嘢,有啲同事吉啲閪嘢爆石屎爆撚到隻手都紅鳩晒癡撚線好撚勁燒焊佬啲襪無一對係完整無窿,對手都一樣 點都會有啲燒
咁我果時個情況有必要要忍佢啦

打開fb周圍都請人
我依家冇做啦

果時20幾歲

不過香港地愈黎愈小

工程就愈黎愈少

你真係想做既話我覺得你做裝修仲好 長做長有
等緊文阿 屌 快撚d
呢個就係大判同細判分別

我第一間做大判 燒焊手套無限供應
我都諗其實成本好撚高好多嘢都可以喺公司攞其實都幾撚正起碼每日慳返一對手襪錢先
遲到早走唔係好基本既嘢嚟架咩

利伸電燈佬, 唔熟其他行頭
Ching良禽擇木啊

有d野冇得忍 做得唔開心咪轉公司囉

除非你同一個地方做好長時間啦
但人工真係比較低 但hea好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞