(分享)做過地盤佬一年幾,轉左十幾間公司

652 回覆
951 Like 140 Dislike
請著你真係可憐
我係hea 嫁啦
唔撚啱炒我囉
700同你搏老命咩
樓主日日遲到係on9
但係你扮老屎忽教人?
憑咩呀垃圾
Lm支持
犯法ga on9
你試下同老細講準時收工係應份lo
仲有未夠鐘唔好做野
依d野互相比面姐
你應該好好把握呢份工,遇到一班咁好既師傅好難得
我睇到呢句就冇睇落去
樓主垃撚圾
講到尾係樓主做人嘅問題
LM
上樑不正下樑歪
搏命又唔洗,不過最基本係完成自己攬上身嘅責任,呢個係自己當初選擇嘅責任無人逼你,連自己嘅決定都違背,人地好難相信你
第一份工冇人會珍惜
依啲鬼唔知阿媽係女人既道理叫孔子道理?
你都係好笑wo
先唔好話你搵錢啦
都話左你做人態度垃圾
我理得你係邊度返工高人工

仲有,細路,睇你跟咩二判啦,冇料好似你咁未比人吸多啲囉,有料送多幾井有咩所謂呀
連登真係可憐
咁多人追祟垃圾,香港真係玩撚完
仲有你地支持垃圾班撚樣呀
依度係討論區呀,唔可以話樓豬垃圾呀?
1,3同意,1係最on9。
但2係不公平分配下有個唔識野既串你,俾佢表演下完全冇問題,係佢自己對個判頭既表達方式唔好姐
遲出糧一兩日 你點告佢
算啦 我唔逐個覆

我係想入去玩下,體驗下,操下身體

總之我依家月薪多過一紮鐵佬返足一個月啦

你地唔洗擔心我過得好唔好,識唔識做人

繼續出文

五:泥水 800

呢一份工係好撚on9,而個老細真係西到冇朋友

我講下份工係點先,初初我見到話係某地方返工,我屋企車直接去到,都幾方便

點知去到原來仲要坐一程車入去,而果一程車要坐1個鐘,起初佢話每日有個師父會車埋我地入去,但返左2個星期開始,佢話請多左人,叫我自己坐車返去...兩程車加埋1個半至2個鍾

呢一度返唔係返咩大地盤,而係起村屋,佢地有幾個盤,時間通常都係9點到5點

本身我都覺得比人呃左,唔係太想返,但返左一日見到都舒舒服服咁,又唔使哂,又師父都幾好,咪做住先囉

我返左幾日開始,就接觸到個老細,呢個人真係西到極致。先介紹下佢,佢係一個40幾歲既肥佬,而佢係繼承佢老豆間公司,我睇得出佢係乜撚都唔識,到三十幾歲先返公司接人既人。

起初正正常常,每日幫d師父撈下泥,搬下野咁,正常我做手上既野係唔會自己搵野做,係d師父叫我坐下,有野再叫我,個老細間中會走黎睇,佢一見到我停低/食煙/飲水都會用d好西既眼神望住我,但佢唔會屌我,因為有次佢話我又飲水,比幾個師父屌佢,而佢又唔敢得罪班師父

果時開始,佢就分配左我同兩個佢既親信一齊做,呢個兩都比較後生。同埋佢地都坐附近。我地主要做既野係搬英泥,搬上搬落都有,有時就搬料,地磚果d

基本上搬呢d料係好撚辛苦,因為有時仲要上樓梯,搬到咁上下當然就買鑵汽水,食支仲煙休息下啦。同佢地個吹水,其中有一個應該係老細d親戚,個人比較和善,都係後生仔。而另一個就30幾歲左右。咁30幾歲果個屋企有大有細,所以都好勤力,佢仲要好多時做埋我果份

咁我地其實三條友都係有野做先做,有野做就吹水,咁吹吹下三十幾歲果個就開始問我幾錢人工,佢話佢有750$

經過上次經歷,我就話我得700$

點知問題都係出現左,隔左兩日老細打比我問

原來三十幾歲果個同老細講,點解佢做野多過我,但剩係高我50$(但實際上我仲高佢50$

個老細就話佢好唔平衡啦,要求加人工。

就話:你同佢講完,佢又要我加人工,但我唔會加比佢,我會減你50$

我就話:但係我同佢講話我700$wo,咁都有得嘈?

佢話:咁人地識野多過你啊嘛

我話:我每坐成兩個鐘車,而佢又一起身隔離就返工,咁拉上補下都好合理啦

佢話:總之我之後計750$比你啦

我:哦 收線

本身我諗住算啦,見三十歲果個又要養家,又勤力,我諗住我果50$係加左比佢。之後我都不計前事,同佢吹水,點知佢話老細冇加佢人工,剩係知佢減左我

果時我心諗,屌那星你條仆街做埋d捐不利己既野

我見個老細西到咁,我決定搞單野佢嘆下,之後就講拜拜

咁果時就要落石屎,果時佢地唔會特登再搵石屎佬黎落,會叫我地落,當然果日人工會多d,我同一個越南仔雜工都好fd,我地同樣都覺得老細好西,而我都已經搵左後路,話帶埋佢去,叫我幫我一齊搞鳩佢

當時佢問邊個果日落石屎,我自告奮勇話自己做過,而越南仔都學我咁樣講。之後加多三個師父。

去到果日,我地一齊熄左電話,幾日都冇返,咁老細whatsapp話唔使我返啦。

我心諗:攞尾彩咩你,明明係我唔撚做

事後我問返其中一個師父,果日佢地少左兩個人做野,老細同佢老豆要親自落場落石屎,仲要有d石屎叫左用唔切,蝕左錢

當然,事後佢出糧都有玩野

而我就帶左越南仔去左第二度
做地盤不嬲遲到嫁啦
所以佢咪無撚重,咁你重想點
鞭屍記得落力啲

人地分享見過唔同公司文化都要屌
大把所謂分享感受,旅行根本唔會講自己有幾撚西
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞