(分享)做過地盤佬一年幾,轉左十幾間公司

652 回覆
951 Like 140 Dislike
lm 跟進
當故仔聽下幾過癮
何必咁認真
有咩好屌,聽故就聽啦,你係佢老豆咩。
撐你 用自己價值觀套落人地度好戇鳩
你岩定唔岩唔作批評
你係分享故事 又唔係問以後要點改善
樓豬果D又係自以為醒目仔,眾人皆醉我獨醒果D人來....
成日以為依份工都係HEA下....都唔係我終生果份工就唔洗咁盡力啦
到第時我搵到終生果份工先盡力都未遲啦 果D ON9仔
屌 樓主一開波咪講咗有特別原因 話知佢係北韓間碟黎刺探情報 咪當聽故講下d地盤野
咁你嫌人工低 屌你咩
講咁耐 其實你工作態度都有問題啦
一年轉咁多份 淨係識話人問題 唔反省下自已既?
樓主飯飯都試
但又唔等錢洗
真正既體驗生活
樓主講得岩,一日收7萬就話搏老命姐,收750咁搏做咩。
係講緊你唔識做人
咩應該講 咩唔應該講都唔識分
算吧啦,仲話跟咩老師傅學人生大道理,你淨係學識世界點樣對你衰,而到依一刻仲未識醒
我係笑緊你無知
我理得你咩理由原因要做地盤
地盤我都做過 做人準時呢啲係基本野姐
唔係呢啲都係人問題 都係仆街野啊?
四:落石屎 人工2000$

呢份工係我做最短時間,亦都人工最高既一份

大家可能唔太熟,但我講下,起樓係先搵紮鐵佬紮個形出黎,再搵釘板佬做個模,之後落石屎。

即係話,落屎石會係起一層樓最高既位置工作,亦都係最熱,你地可能會問,冬天咪舒服囉。但冬天係大把人做,唔輪到你做,除非你識人。

而我點解一開始就咁高人工呢,因為個判頭又係我老媽子既同鄉,正常我諗新仔應該900-1100$

因為判頭全部當大工計,連佢老婆都一齊返,佢地人工每日2500-3000$

但真係好撚辛苦,朝早8點要行十九幾層樓梯上去,之後開始得石屎黎,黎到就開始落,一邊落要一邊用碌震棒震散d石屎,等佢平均去到每個位,要知道上而係紮左既鐵,係唔會有平地比你行,落完一波石屎,就要用個拖把將d石屎拖平,每一個工序都好撚辛苦。

而每一波石屎落完,會有大概5-10分鐘比你回血,因為真係會中暑,30幾度曬住,再加面石屎會發熱,上下夾攻,而且係由上午8點做到下午4點,冇得停!

冇錯,係冇得停,因為石屎耐左會變硬,所以係唔可以停,而食飯係點?就係搵人用吊機吊盒飯上黎,食完繼續做!

所以我夠膽講,落石屎係地盤最辛苦既工種,沒有次一!

因為同樣哂住做既工,好似釘板,紮鐵,佢地有正常食飯時間,有飲茶時間,真係唔掂可以休息下

但落石屎係鼻哥窿擔遮,避無可避

曬足7個鐘.....

我返左一日冇做...果一日我成世都記得,我7個鐘入面飲左8支野

但我真係好佩服判頭兩公婆同仲有個師傅,佢地可以全日面不改容,有講有笑,低佢地搵咁多
地盤做三年 豬扒都變貂蟬
Btw你學識中文字先post上黎
1一星期遲四五日俾人炒
2俾人屌兩句除衫即刻唔撈
3因為識人所以高人工,但又唔係識多啲嘢,仲要on9自爆

你有冇檢討下自己
仲開你問我答咁威水?
咪咁奴性啦,我講明當去玩下都要咁有責任

你去叫雞屌左條女使唔使負責任啊?
咪當免費健身仲要錢貼
算啦 唔好成日將自己把尺放係人地度啦
係啊 我都睇得出你冇睇哂就留言啦
有無100字懶人包?
我都講明我唔係要搵錢先做

唔好孔子上身係度教我做人啦

我依家返緊舒舒服服收入高過紮鐵師父啦

你地繼續吸工人血啦二判,睇你地吸得幾耐
痴撚線,而家就成班教書佬碌入嚟教做人,要幾撚嘔心先會做到啲咁撚尷尬嘅野架
咪就係

連登仔真係癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞