(分享)做過地盤佬一年幾,轉左十幾間公司

652 回覆
951 Like 140 Dislike
啲判係咪已經壟斷晒啲job,所以可以撳住嚟吸血
正想咁講
我都識個呢d人 日撚日遲到早走
下午茶時間出去買生果返黎俾大家食
根本落地盤係黎玩咁
其實你個人一個禮拜可以遲4-5日到
去到邊都唔會做得成事
準時係責任心既問題
講到尾就係你個人太hea
hea無問題但前題係你搵份真係hea到出汁既工先黎hea啦
樓主分分鐘係太子爺
好正常 係連仔先會覺得地盤佬
男子漢
留名食花生
想問下樓主其實每日放工翻到屋企係咪攰到一落床即刻瞓著
lm
樓主唔好理班on9
快啲出文
今晚晏小小先

出緊街
幾好睇, 樓豬講多啲唔洗理啲人生教練
冇啊
果時第一份真係日日返工攰到仆街

飛機都冇心機打
始終係要有判存在,一單大工程幾勁大判幾勁都無可能做得曬所有嘢,依嫁其實好多係判再比啲靚(蛇)搵人搞到壞哂
我仲記得啱啱做裝修學師個日幾開心,一星期6日2000蚊糧,我仲諗住搏啲加人工會快,一日之內同佢起哂全屋啲木地板同啲泥頭傢俬落樓,個到仲要係行1層樓梯,我同另外個仔由拆到清都係2個人做曬,1200呎屋佢仲要拆咗幅牆身,一日就打爆咗個環保斗,收工有人問佢我做成點佢話ok啦
想問下樓主其實每日放工翻到屋企係咪攰到一落床即刻瞓著
果時第一份真係日日返工攰到仆街

飛機都冇心機打
我仲記得啱啱做裝修學師個日幾開心,一星期6日2000蚊糧,我仲諗住搏啲加人工會快,一日之內同佢起哂全屋啲木地板同啲泥頭傢俬落樓,個到仲要係行1層樓梯,我同另外個仔由拆到清都係2個人做曬,1200呎屋佢仲要拆咗幅牆身,一日就打爆咗個環保斗,收工有人問佢我做成點佢話ok啦
咁之後呢
On9 個撚個聖人上身 乜都屌
樓豬 我撐你 番工番到奴性咁重做乜 人工又低 緊係hea番啦
六:人工島雜工900

呢一份工比較特別,原因係呢度係一個好撚大既地盤。需我做果間公司就係負責做渠,即一將一d人咁高既渠安係地下,工序係用挖掘機挖個大窿,之後一節節安上去,而每隔一段就會有個位支撐住咁。

而我既工作做係咩都要做,列如一個區域都挖左個窿,就係上面用用果d膠攔圍住佢,而因為果邊好撚大風,所以成日吹跌,我就執返起佢,因為怕有有d車唔知有人挖左個窿中伏。

另外又會幫手執下d渠,咁當然唔係用手執啦,因為d渠有大有細,石制既渠,好似孖寶兄弟果d咁,咁就正常三個人做,一個司機揸吊車,好似平時見到裝豬既車咁,不過有個吊機,咁工作就係一個係地面,將個吊扣住條渠比佢吊,佢吊返去佢車擺野位,車上條友就解左個吊咁...

其他都係執頭執尾咁啦,呢份工其實幾高分,環境好正,就好似我上面成日講果種冒險feel,人工都唔差,同埋做既野都唔辛苦

講下d人物先,呢間野應該係三判之類既公司,正正係果d你慢少少就屌到你仆街既公司。老細有兩個仔,都係一齊做,而有一班師父應該係親信

因為佢地呢d每到某d位安個支撐果時,係要紮鐵釘板落石屎,而果班親信就係呢三類工種既師父(提外話,除大判公司,我發現間間老細都係大陸佬,佢d親信就係同鄉,所以話好多香港人唔肯做呢行,比d大陸人搵哂本地既資金,唔怪得人),當中老細只會行行企企,大仔就搞下文書野,外交部。要細仔就負責屌我地

因為頭先講左呢度地方好撚大,你地想像下,一望無際既地盤係咁。真係好正,但當然都危機四伏啦

咁大個地盤,好多地方都有我地既人做緊野,所以細仔就會揸架四周圍去睇,去到邊屌到邊。但我覺得佢係天生衰格果種,唔係因為係佢係老細個仔。平時佢講任何野都係語氣好差,好似死左老細咁。

正因為佢四圍去,每當有咩要我做佢就會過黎車我去果邊,之後就走,而我去到就會有d師父係度,我就幫佢手

基本上每個師父我都會同佢搞好關係,咁大家都happy,做三個字,hea半個鐘,我通常就係果d渠入面訓教,真係好舒服,夏天果邊都唔會辛苦,因為好撚大海風,唯一缺點係d飛機好撚嘈,訓訓下細仔黎左唔見我,就會打比我,通常我都話去痾尿。之後出返黎就上去佢去第二個工作點

其實整體呢邊唔錯,但係最撚on9既野係,由地盤門口打完卡行到去佢地個架步,需要半個鐘。而一開始老細每日都會揸車係門口車我地入去,但之後又係d濕鳩理由要我地行入去(我地係指除左親信以外既雜工師父),咁正常8點打卡,好準時,但行到入去8:30會比人屌。

我知道實有d奴死忠話應該要7:30打卡,行入去岩岩好8點

但係佢地自己既親信,係會每日接返工,放工就上車送返屋企

而我知道又會有班死忠覺得好合理

咁我就識左個外判師父,佢住我果邊,仲要有渣車返工,咁我就每日比少少錢佢佢車埋我返去囉。(諗返個師父都幾縮骨,收我既錢仲貴過自己坐車,但送又唔係送到我樓下,而係我要坐多程車)不過為左慳果半個鐘路程,就惟有就範啦。

但係個細仔唔知點解好唔鐘意我跟佢車,可能佢覺得我諷刺佢冇車班工人返去

自此佢就開始成日用d on9理由屌尻我,有次食飯時間,細仔係度話架步出面果d英泥要執走去,之後有個刷鞋狗放低盒飯衝左去搬,果時我打緊機,個仆街竟然叫我幫手,我目測果度大概二十幾包,我就話,依家食飯時間wo...

之後細仔就屌鳩我話....

:d師父叫你做就做啦咁撚多野講!

:咁依家食飯時間點解要做啊?

:你打撚緊機姐,食撚完就做啦!

(我開始起火)

:做你老母咩,使唔撚使我問下勞工處食飯時間係咪要做野啊?

:你老屌你呢d廢柴,你聽日唔撚洗返啦!

:如果你老豆唔撚你老細,你識乜撚野啊?鄉下耕田你都唔撚掂啦,日屌晚屌,係咪細個日撚日比人恰啊,依家係度拎返d自尊啊?

之後佢lag左一陣,我望到四圍既師兄有d扮聽唔到,有d陰陰咀笑

:我依家就唔撚做啦,你記得計撚返半人糧比我,如果唔係我實去勞工處

之後我換衫走人

出糧果日,個仆街玩野,叫我行入架步搵佢,入撚左去佢叫我搵佢老豆拎,而佢老豆又係打卡位附近

本來都好唔順氣,但見到佢張票,唔知計錯定點,多左三日糧
唔識人好難發到圍

我有個朋友係紮鐵判頭個仔d朋友,日日跟住個仔hea
冇啦 都係做一年姐
我都係返地盤, 你講D野好真實, 十足十地盤佬會講
咁我真係返左一年地盤啊ma
做左一年? 轉左咁多行既?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞