(分享)做過地盤佬一年幾,轉左十幾間公司

652 回覆
951 Like 140 Dislike
lm
識唔少人覺得自己俾人食水係應該 唔係上面班判頭點開飯
體驗還體驗 就算係擺明唔長做都唔代表應該以日日遲到都無所謂既態度去做
做兩日唔做係無問題,但準時真係基本責任同反映個人係點。

返幾日都準時唔到,只會比人感覺完全無認真看待呢件事。
尤其地盤呢d識人好過識字既地方,就識本身有幾多人脈都好,咁既形象只會消耗哂呢d人脈。

好簡單既道理,你形象好,起碼第時有路數或者需要人人地都起碼會諗起你。
就算係日後諗起未必接觸返工作既呢d人,可能係判頭、管工、師傳定老雜。
你印象好,身邊既人真係會帶到你意想唔到既際遇
見到一大班奴隸趕住教樓主點做人真係可悲
呢啲係咪就係社教化既結果?
留名聽故仔, 樓主唔好理班煩膠
樓主分享下都咁多人屌 個個道德撚上身

地盤生態外判跟本就畸型。 成班幫無良老細幫出面

知你有錢喇
地盤係咁咖啦
岩做就做 唔岩做就轉 其實套落其他工作都係一樣
同埋咁後生試多幾樣野都唔會係錯事呀
起碼搵到自己岩既工作 做落去都舒服d
唔通去到30 40歲先發覺份工唔岩自己再轉行咩
好好彩 做過一個月工程頂唔順太辛苦就走左

依家坐係office日日嘆下咖啡上下網都 平均千幾蚊日

Btw樓主 加油
有趣既人生,想繼續聽
呢個post教曉我守時係on9奴性重
樓主撐你
怪唔知得地基要起咁耐
lm
啲撚樣好煩
樓主去試下唔同既新野都有問題咩
屋企有錢就係可以咁撚任性架啦
未見過大蛇痾尿叫人上進
坐係到都多錢過你做成個月啊
喂係咁撚有錢咁撚嘆就唔洗返地盤啦
份份工一樣,做得慣,長做

做唔慣,辭工

樓主好正常
LM 幾好睇

利申工程佬
當故仔聽咪算 幫人教仔做乜鳩
利申: 現實part着咁嘅同事一定屌到佢仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞