(分享)做過地盤佬一年幾,轉左十幾間公司

652 回覆
951 Like 140 Dislike
lm
果時諗住操下身體,咁咪入行玩下樣樣試下囉,咁果時有咩唔滿意就會表達出黎,唔會死忍。所以好多時都係比人炒
咁無所謂啦, 我之前做過一個盤,
又係遇到一個後生仔做泥水工人, 同佢傾開計又斯斯文文咁,
傾多幾次先知佢大學讀文學, 佢話想體驗生活之類, 後尾轉左做木門打理,
諗返起個時好多後生仔向個盤, 好開心
我想繼續聽故咋 大家唔好咁多批評啦
七:倉務員 人工600

果次人工島之後,果時識左個後生仔,佢都咁岩冇做,咁佢就話一齊返下倉,又唔洗曬,舒舒服服。

咁介紹一下先啦,呢間野係空運公司,佢地判左比間野,而果間野再判比d蛇仔,我地就係蛇仔果d

基本上返夜晚返8收6

每日返去係切飛機板,即係飛機落黎,再運去呢度,再分區,再將同區既快遞裝上塊版

而正常就一條運輸帶係上面,有d人見到自己做果區既貨就推落黎,一條好撚大好撚闊既樓梯咁。我到見到貨落黎就塊上去,正常一個區有三個人,一個用部機射個條碼,另外兩個就切

講到d貨,仲有大有細,輕既仲輕過電話,重既都有50-60kg,咁我地要平均果切上快板度,好似玩俄羅斯方塊咁。

咁我果時見到咁搬下,都幾練到力,就唔理人工就做啦。因為有時都好撚多貨。都會做到冇停手,都好撚攰。

但做左兩個星期到,就開始有問題出現,第一點就係覺得返通宵既工真係好撚on9,時間又長,朝早又冇車塔,夜晚d外賣又垃圾,訂飯個撚樣會個個問佢食咩,之後比錢佢,但個仆街可以叫小左幾個飯,冇果d有時真係冇飯食。而果度既人果撚果縮骨,自私,行出街似有問題果種。有次有條友冇飯食,我分左一半比佢食。之後到有次我瀨野,佢竟然唔撚肯分比我

同埋果d既人,好撚on9,公司果d全部正常,係二判果班撚樣。

諗起真係好撚on9,我地裝完d板,佢地會係度話唔靚啊,乜乜柒柒果d,態度勁閪,但明明佢地都係做同一樣野。好似當外判果d係狗咁。我地去休息食煙會計時,佢地就冇上限。

而個關係就係,公司果d對二判都客客氣氣,二判唔敢得罪佢地,而陀頭搵幾條友幫佢搵人比佢地食,而果幾個蛇仔係串77果種,有d咩事都會幫二判既人。

因為每日出糧,有次個蛇仔出糧,話唔夠錢,聽日先比我,

我就問佢:點解會唔夠錢既?你老細唔係日日比錢你出糧既咩?

佢話:咁依家係唔夠啊,你咪同老細講囉。

果時我可能太眼,廢事屌佢,就算數

呢d都係小問題,因為我同幾個公司既職員都幾岩傾,佢同我講公司正常會出1200$一個,到二判變左750,蛇頭變左650,蛇仔出600$比人

即係比人食撚左一半,冇錯,係一半

第二日,我就懷住返去屌人既心態返工,諗住屌完就走

果日有個二判既人又走埋黎指指點點,係態度好閪果種。

蛇仔

:你又唔使咁既態度既,大家都打工姐

:咁唔通乜撚野態度啊?你地外判係咁既態度嫁啦!

:我屌你老母啦,一個月搵果一萬幾千蚊係度扮撚哂野。你都係咕哩黎嫁咋,咪撚扮高人一等啦

:屌你老母你邊撚度啊?呢度識我既人都知我咩料啦!

:你有料唔撚洗係度啦

:......

:咩事啊,唔好撚嘈啦!

:呢條撚樣串尻我啊!

:屌,你同人道歉啦!

:道你老母咩,你個撚樣我忍你好撚耐啦,拎撚住d錢係度扮老細,揸撚住支雞尾當令箭。仲要比你班含家剷食鳩我錢,我屌哂你地都母啊!

之後公司既人就落左黎調停

而我屌完佢地之後就換衫走左

結論,就算做咩工都好,千祈唔好去做倉,人工低,時間長,個撚個都傻

呢度係我開始理解到陀頭食錢既野
樓主講野有文有路 表達能力都幾高 係咪上左寫宇樓做
我識大部分後生地盤後都係仆街黎,佢地多數係d死忠,見你唔做野會篤你,又好撚刷鞋,諗住自己做耐你少少就係你師父
關乜撚野潺事

葉問去做都收皮啦
做地盤如果想遇好師父好人開開心心

真係最好去大公司做,因為個個都冇乜壓力,唔會搵埋你一齊博

我果時見到有個師父差唔多70仲做緊,都係做雜工,日日hae下飲下啤酒,1200$一日

當然有年資起碼5-6年先有啦
more
我果時食好多,一日一包半到兩包

你純想健身我健意你返地基大公司雜工

人工唔高,今時今日唔知有冇升啦

但係你勤力又比人鑽,hea又冇人屌

誰可攻退可守

因為地基好多工作可以練到

想練下雙手/腹/腰咪去挖下泥

想練全身果搬下唔係太重既野囉

好似彭宇晏激戰咁拉下車太

我果時咁做冇人理我
唔係,本來我文筆都唔錯
唔好問啦
加速
我以前都係,啱啱出嚟做嘢做完一排裝修完咗個單位無嘢做就去做倉,倉好處咪出糧夠彈性,大大話話都返過十幾份倉,有啲真係閪到個價同工作量完全唔成比(其實都佔幾大部份下),大部分都係無停手一路搬搬搬,嚴格啲講仲衰過做地盤上料,後尾係個倉識咗班倉友都拉咗幾個去夜晚個份地盤到做,佢哋開頭返個日都輕鬆到哇咗聲,地盤除咗環境,其實好多時人工同工作量都好過返倉,當然紮鐵落石屎個啲就無得比
倉真係垃圾,就算原公司出個價1200$都唔算高

所以要做就直接搵大公司

一黎唔洗比人食

二黎d二判狗對你好客氣
邊個搵到$1200倉
屌那星 你終於肯打 我等到鳩都長
遲到咁多就...
我都好想知 經歷左咁多份工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞