有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?(2)

1001 回覆
64 Like 2 Dislike
屌...好撚SAD...真係一波未平一波又起...
依幾日左背有D酸酸軟軟既感覺,唔係痛,但總之好似"拿住"好唔舒服,
然後食完飯胃脹既時候又好似壓到左腰背既位,又係拿住拿住咁,
咁岩個位又好似令到個胃敏感左,食完野胃脹更加想嘔,用手壓一壓個位感覺會好少少,但鬆手又唔舒服,
打算聽日預約普通科睇下咩事,希望唔好係胰臟問題
補充一下,以前胃脹既感覺應該會係左上腹頂住,依家變左頂住左後腰
有聽過話胃病嘅人唔好食生果
你無睇錯 係唔好食 而唔係少食
因為生果會惹胃酸 同埋始終生冷會傷胃
雖然真係好難忍
巴打訓醒覺會唔會有口苦
下 咩都唔好食物嗎?
我之前係 中醫來講你腸胃差
西醫來講係因為膽汁倒流
我係肚脹->肚臍右邊一陣一陣痛(勁痛,試過痛到喊)之後係咁嘔(無肚屙) ,食唔到止痛藥,要去醫生到打止痛針先無事

試過好多次因為咁睇醫生,醫生都無講話咩事。。。急症又等到傻,痛到pk等左 4,5 個鐘先有止痛針

照過腸鏡又無問題。。。
真係唔個咩事。。。
連續三日早午晚三餐,食咩都急速搞肚痛要去大,係腸胃炎定點
食番d粥 麵包先 消淡d先
水果食 奇異果 菠蘿 木瓜

其中之一,有酵素幫助消化

其他都唔好食最好
可能神經問題 反射,冇人知
好酸 我怕呢d
我鍾意蘋果 提子 車厘子
鎮靜又唔算麻醉,好安全,同埋你訓左都唔知,醒唔番你自己都唔會知
唔得,太難消化
已經一星期做3-4次1小時既運動
但有時以為自己係急屎, 點知去到屎坑痾左堆氣出黎 (應該唔係屁, 冇臭味)
有時3日先痾一次屎, 有時就日日有得痾
都唔知做咩
利申: 唔可以食麥片, 會胃痛
其實最好方法係睇醫生真係好難講
媽呀,依家好想嘔,就係因為食左餐燒肉
嘔出來or訓覺
第二日就冇事
唉 我都唔知呢排做咩又差返
個胃好唔舒服
成日想嘔咁
前排啱啱做完, 就咁clinic做平好多, 照胃腸照哂, 佢一落鎮靜下一秒再打開眼已經照緊腸, 可能我早左少少醒, 最後照腸2分鐘都有知覺, 係feel到頂住頂住, 跟住做完又無知覺
我照胃就真係冇時間
最後個姑娘要啪我面叫我醒
醒佐都係迷迷糊糊個人
有事都去照下啦, 求個安心
我照鏡前一日無食野再瀉完清左腸開始, 之後keep住去到而家都無乜胃氣無乜事
個感覺好正
千祈唔好食咁多野
我試過照照下中途醒左
發現有條管插左係喉嚨度, 勁想嘔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞