有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?(2)

1001 回覆
64 Like 2 Dislike
睇醫生
我個情況同樓主差唔多

個胃長期有氣 可以無跟er氣

呢個星期肚臍上面個位時不時就會痛幾秒

呢個係咩事 洗唔洗睇醫生
我個情況同樓主差唔多

個胃長期有氣 可以無限er氣

呢個星期肚臍上面個位時不時就會痛幾秒

呢個係咩事 洗唔洗睇醫生
我都好返好耐了
唔知點解今個星期又來了
成日覺得個口好甜/苦
唔知有冇人都係咁?
持續返飲中藥兩個月,最近配張方飲左四星期,好左好多
呢個月食完野就想嘔 但又嘔唔出 好撚辛苦
有冇中醫好推介
試下睇唔同醫生
其實係睇你夾唔夾個醫生
胃差都唔知可以返咩工

好煩
壓力大就唔舒服
有無人每日朝早刷牙只要個牙刷隊得入咗少少刷脷苔就會自動嘔?嘔出黎個啲透明色滑潺潺但又有啲酸味我估應該係胃酸同口水既混合物

唔好講食咗野之後先刷牙會將啲野食嘔返晒出黎,就連瞓覺前兩個鐘食野第二朝刷牙又會見返佢地

再咁嘔法如無意外我條食道應該會生cancer
胃酸過多?
無睇過醫生
就算睇醫生又可以點,唔通日日都啪胃藥咩
lm
無睇醫生就無得講
咩問題都唔知
飲啤酒就解決到問題
你講得啱
成條消化系統都神神地真係要搵日去搵醫生轉介照下胃鏡腸鏡
真 要知道裡面點先有得講
我就慢性胃炎
要調理好唔返
有冇ching做過吹氣測試?有冇咩推介
早幾日照完腸胃鏡...其實過程都唔辛苦...唔駛住院
有胃竇炎同食道炎...下星期睇報告有冇幽門螺旋菌
食野冇問題
食完喉嚨有野頂住
好番少少呢幾日又來過
好辛苦
依家我好左好多,想肥番d就好

係胃氣較多
我胃由細到大都唔算好好, 一餓過頭就會脹, 一年前開始時不時噯胃氣, 去到今年一月胃脹得好犀利 (而家唸返應該係嗰排壓力太大), 差唔多24小時都脹, 食唔落野, 兩個月瘦左成4公斤, 摸落個肚feel到一舊舊氣, 仲識郁黎郁去, 我嗰陣去左照胃鏡, 不過淨係話胃炎. 無菌, 食過中藥覺得無咩太大效果.

然後二月尾就見到依個post, 睇哂啲回覆之後開始食益生菌, 一星期就好左好多, 同埋嗰個星期去左轉台灣旅行(一早book左), 去到突然領悟到人生好多野唸太多都無用, 無左健康就算有錢有時間都好, 周圍係美食我都完全食唔落, 然後心情就慢慢放鬆落黎, (題外話, 跟住我人生揀左條無咁進取嘅路, 但而家睇返我離目標無遠到.)

依家keep住食左4個月益生菌算係好返九成. 同埋之前開始每個星期做3次gym, 雖然我無辦法驗證做gym對胃脹有無控制作用.
不過如果飲左酒, 食過飽, 壓力大無去控制又會差返少少.
喺度寫低我嘅案例希望回饋返個post, 希望大家都將健康送比未來嘅自己啦
我又來了
同frd出街但係胃漲想死
點樣解決?
食邊隻?有冇介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞