有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?(2)

1001 回覆
64 Like 2 Dislike
巴打岩 我只希望快d好
唔想手尾長
https://www.youtube.com/watch?v=XfVT1rXn1lU
大家點睇顧小培依度對胃氣嘅解釋(先唔講佢講嘅偏方)
個胃呢排成日都響 仲勁大聲 好尷尬
我都有聽過
我已經有時蜂蜜有時麥盧卡😂😂希望好d
講多少少依家點解會咁樣,
係4年前照胃鏡確診慢性胃炎(當時話冇菌),
養胃養左2年已經好左好多,前年9月開始停中藥直到上年年中都冇事(會有胃氣,但完全唔影響生活),
係上年年中有一次因為頭暈冇食晚飯,夜晚就買左啲凍既便當食(係我抵死),
食完嗰晚胃酸係多到收唔到,食左胃藥都只係有少少用,
自從嗰晚所有野又再黎話,一發不可收拾
依家諗返,其實應該一早去驗係咪中菌
我都係話冇菌
中藥都食咗兩星期
而家冇食有時好有時唔好咁
有無人有慢性胃炎去到食飯都好易反胃既情況
食左西藥幾個月 (減胃酸同止嘔藥)都無咩用
中醫又食左大半年都無分別咁.........
基本野有冇做足先?
食飯七成飽,咬到爛晒先吞,記低自己食咩會特別唔舒服唔可以再食
絕對有, 我基本上唔食飯,只係食粉麵
飯個質素太難入口, 食幾下就反胃
同埋有食益生菌 康萃樂 但都分別不太...
有似呢個症狀十年, 係呢4-5年愈黎愈嚴重...
有冇睇下中醫?
做下運動?
有冇手腳冷?
最近幾年無睇中醫了, 都唔知邊個先好,個個講法都唔同
每個禮拜跑1,2次步 20分鐘到
但有時個胃真係痛到跑跑下都會嘔酸出黎
冬天係比較易手腳冷
我覺得你睇下中醫好d
我之前都係手腳好凍
冇血色
不過呢排做下運動行多路
都好似好好多
巴打有無咩中醫好推介
我有睇開一個
我自己就啱既
不過我唔知其他人點
你試下睇浸大醫生
佢地話好好
我唔想賣廣告(因為個醫生都係睇落唔可靠)
榆樹皮(Slippery elm)有刺激消化系統末端神經的作用,支持黏膜分泌黏液,有效保護和改善消化系統,紓緩腸道炎、胃潰瘍和胃酸。榆樹皮對黏膜起到的保護作用,也有效紓緩口腔潰瘍(飛滋)和喉嚨發炎引起的潰瘍。
空肚用暖水送兩三粒
我係IHERB 買
https://hk.iherb.com/pr/Nature-s-Way-Slippery-Elm-Bark-400-mg-100-Vegetarian-Capsules/2074?rcode=RSJ054
其實我都搵緊有咩食物可以刺激個胃修補返個胃黏膜,
假如唔係細菌問題既話,個胃就已經發緊炎,要好返既只能夠消炎同埋修補返傷左既位置,
所以依家都搵緊抗炎+修補胃黏膜既食物,
暫時搵到水果既就有木瓜,櫻桃,藍莓,
其他既有薑,南瓜,甘藍
即係咩?
我有細菌問題 請問食咩可以去菌
已經7日了 想知道可以點做
大家如果好似我咁有一排會無啦啦食完野容易反胃
要諗下會唔會日日都有夜訓既習慣
因為個肝唔好都會有影響

利申:食緊中藥同日日早訓番d,慢慢改善中
利康中醫診所,葵芳
強烈推薦
食酵素片食好咗,以前成日胃脹,嗝氣嗝到凌晨四五點,胃酸都嗝埋出嚟。食一段時間好曬
可唔可以介紹係邊隻酵素片?

now foods木瓜酵素片 功效係幫助消化
佢係𡁻嘅,BB糖咁上下口感大細。唔太貴,180粒$70,我記得我定時定候食咗一個禮拜已經好好多,唔嗝氣。可以飲凍嘢,食完buffet補三粒成個肚舒服曬。
未完全康復之前最好唔好飲凍嘢,食太辣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞