有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?(2)

1001 回覆
64 Like 2 Dislike
一胃脹我就飲果醋
個人勁冇力 剩係想留係屋企休息 但瞓咗幾日都仲係攰
我都有做運動 但有時做運動好似仲衰 好似會拉傷個胃咁
你地維持左幾耐?
因為上年我都係胃功能失調

之後慢慢轉下飲食,依家叫好少少,但都唔食得多

但飲凍野,少少零食都ok

我自己戒豆類,奶類野,太熱既野唔食,湯水湯麵都唔好

包最好消化,少飯少肉(難消化感覺)

最易消化反而係壽司/沙律

太熱對個胃 好有反應
半年
時晴時雨 好煩
有冇記錄自己食過咩唔舒服?

要做下功課,唔好放棄

胃功能失調好過你有其他病
我之前都有 而家冇
我就係食 M記 板雞 走醬 粟米 橙汁 就發現冇脹
我自己發現食 有醬 就好易脹
仲有食甜野都會脹 好似 可樂 Fanta
有時太油 好似茶餐廳 炸雞腿 都脹
盡量避開 就冇事
同埋要夠訓 會比較好
自己經驗 不過都唔知係咪人人得
試下食 M記 板雞 走醬 粟米 橙汁
當時知唔知點解會胃失調?
冇原因
醫生話壓力

你越諗唔舒服 你只會更唔舒服
問題係我好鐘意做gym 要食野增肌
而家有咗呢個病就好似冇咗隻右手咁
同病相連 冇做個半月啦
啱啱食完個包 而家個胃好痛
我都差唔多一年我係睇天氣同自己有冇亂食嘢
大家會唔會成日食胃藥 由琴晚開始個胃一直拿住拿住痛 好辛苦
王醫生引述有國際醫學文獻Medscape中將約40篇條文,總結催淚氣體引發的病症如下:

眼部症狀和呼吸道刺激 – 幾分鐘或幾小時
胸悶 – 最多1天
反應性氣管功能障礙綜合症 – 數月至數年
紅斑 – 幾天到一周
水皰疹,水皰疹或瀰漫性腫脹 – 通常是幾天,但在某些情況下長達4週
在極少數情況下,特定反應可能比平時持續更長時間(例如持續數月的皮炎)

https://www.mpweekly.com/culture/%E5%8F%8D%E9%80%81%E4%B8%AD-%E5%82%AC%E6%B7%9A%E5%BD%88-612-117834

唔該睇下杏林覺醒

上網買,諗住試下
唔會 因為其實好傷胃腎 如非必要我都唔會
唉屌 點算 啱啱飲咗啲運動飲品又勁胃痛 逼住食胃藥 然後我發現呢排都有腎痛嘅跡象
我唔想到時胃又壞 又要去洗腎 如果係咁我諗我真係會自殺
有冇試過奇亞籽?減肥的話
而家試緊 磅重既時候發覺體脂率係少左
體重唔算好明顯減少 但慢慢有減

https://youtu.be/BpqsF9YaDho
我係長期受胃酸倒流之苦
現時只有PPI幫到我 唔食即有
真心我自己都係寒底 依家我都可以著 長衫我真係食得清淡同埋定時 希望冇嘢啦同埋我發現我好似好怕人嘔 一聽到/見到自己都會想係咪心理病多d?
呢到冇人要減肥啊on9
多數胃病既人肯定唔會肥
吸收都唔好肥咩
當你依賴佐藥 你個胃只會退化得更快
你自己諗下啦 我建議就係睇中醫調理下
我好想食呀?
#8個留言咪話減緊肥 仲一日淨係食一餐阿
個胃唔好咁樣會更差
我見有人講先問咋
話人on9之前睇清楚個post d留言先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞