有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?(2)

1001 回覆
64 Like 2 Dislike
但上次冇照腸 所以諗緊駛唔駛照埋
照腸貴同好大工程唔洗咁緊張住
你唔係non stop咁劇痛 無黑屎/出血掛
有時d腸胃會發下神經 俾d時間好好調節返

我無野之前成日飲食唔定時 鍾意食煎炸野 辣野
咁大仔連胃都未痛過 又點會估到會突然病咁耐
每次食完野 都會噁心既感覺 想嘔但嘔唔出 睇左幾次醫生 急症都係咁 醫生就話冇野比d藥就算 持續左都有大半年都未解決到
好 觀察下先
謝謝巴打們
可能係倒流,睇專科 睇下洗唔洗照胃鏡
唔好諗,照左胃鏡先
原來有咁多師兄都受緊苦

我個幾兩個星期前開始 食少少野都勁飽咁 個肚又好漲 但係又完全唔痛

跟住上星期睇e生 我同講完情況之後 佢話咩胃酸過多 可能同埋有少少胃炎 但我同佢講過得開頭一兩日訓果陣有少少胃酸倒流

佢開左兩隻藥比我 一隻係胃藥(要食兩星期),另一隻就係食完野覺得頂住先食

宜家無之前咁辛苦 但食完野都係好易頂住咁 成日唔多覺餓 但又食到野

宜家照鏡覺得下腹都脹住咁 會唔會係其他問題 最怪係完全無痛過 最多頂住辛苦
同埋我係睇專科 不過佢只聽我講完情況就決定開咩藥 無check過 又話唔洗照胃鏡
有d驚佢會唔會睇錯症
ching睇落似消化慢?食完野試下郁動下
唔好即係坐或訓 食益生菌亦可
我之前一食飽個肚脹到有左三個月咁嘅款
係我都諗住照 但私家好貴 公院又唔知有冇得安排照
教協照$3500,香港專科大概$6000,兩個都係訓住覺照
Thx 巴打
有冇人食完早餐隔半個鐘就覺得好想嘔?但係午餐同晚餐就正常。
有冇人太早起身就會想反胃想嘔
食飽想嘔
冇食嘢想嘔
行行下街都想嘔
無時無刻都喺咁反胃
持續咗幾年 應該點做好
早餐份糧食少d
睇多一兩次唔好佢就會叫你照胃鏡架啦

買兩盒平好多
食少d
有時太餓都會想嘔
我都係咁
Fix 唔 fix 到無菌胃脹氣 bug 㗎

早排試過木瓜 Enzyme 效果唔大
每個人唔同架,冇得比

咩都要試下先知
一直都胃痛胃脹
日日起身都胃痛 已經放棄狀態
但呢幾日唔知點解又好辛苦
瘋狂有氣咁 又有胃酸
連去廁所都好唔暢順
但已經日日食好多菜同飲好多水
尋晚食左啲燒肉同沙律菜,又黎料
之前胃唔舒服去睇西醫,比咗胃藥我食
係好咗幾日之前又再唔舒服

頂唔順睇咗中醫,原來係肝問題影響咗個胃。

依家飲咗幾日中藥胃口好返啲,但個肝有排醫

如果唔係咩急性肝衰竭,休克要做手術的話
慢性就睇下中醫,調理下
唔好淨係頭痛醫頭 肚痛醫肚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞