有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?(2)

1001 回覆
64 Like 2 Dislike
中醫真係有效
我依家唔夠食太多
壓力少又真係好好多
加油💪
你依家仲有睇中醫嗎?
有冇食其他保健品?
要錢定要命
大家多唔多做運動
最近KEEP住一星期做三次有氧運動,但每次做完胃都好脹
你飯前定飯後做?

我係老人式食完飯落樓下行一個鐘
冇啊
我就睇過2.3次 既係食佐6劑藥
之後好返好多 有時會唔舒服
但係只要自己唔舒服時候就減食下一餐(少食)
就好返好多
依家每星期三日行下路 最少4千步
又養生佐 唔食太飽
暫時大半個月都冇事
記得唔好飲凍嘢 寒涼食物都少食
加油💪
因為你呼吸問題應該,鼻吸口呼記得!
我以前都好似你咁 用錯方法
就反而唔舒服
如果你覺得難 不如試下急步
我就係每星期三日要自己行斜路
我覺得好過跑步
我係飯前
飯後我覺得坐下可能更好
如果唔舒服仲行仲辛苦
即刻有報告?
係,我係教協照嘅,照完之後抖左十零二十分鐘已經有得見醫生睇報告,
佢會有張紙有幾張圖,主要係個胃唔同部份,同你講下有咩問題,
另外佢仲會有隻DVD比你係拍晒成個照鏡嘅過程,你可以返去再睇,
第二日就會有人打黎同你講幽門螺旋菌結果。

我係教協照嘅,$3500蚊全包除左割瘜肉(+$700),
過程係無痛嘅(打鎮靜劑令你訓覺再做),
但係今次做嘅感覺比起我上次香港專科做就差少少,
因為我好似一開始冇耐未訓著晒醒左,然後感覺到支鏡,嘔左幾下之後就訓返,我唔知係咪純粹今次係咁啦
胃痛抽筋胃酸倒流加胃漲易嘔咗好幾年
訓低就會反胃 urgh氣會urgh啖胃酸上黎
一直自己會食止嘔藥 胃藥但冇去驗
最近係咁嘔 嘔到有血 脫水
私家照咗胃鏡 嚴重胃炎之餘仲有息肉 再加因爲倒流引起食道炎 但冇菌
莫講話中意嘅全部都唔食得 前幾日照完之後到而家都食唔到正常食物 食粥都胃抽筋痛到上肋骨 一日一碗粥已經輕咗3kg 真係好難捱
大家有事真係早啲檢查 有醫療保險去私家照睡眠胃鏡完全無痛無記憶
咁你好返未?定係仲suffer緊
ching 咁醫生食左咩藥俾你食?
有無好返D
有無網址?3500又幾平wo
記得師兄話平時都會有氣頂住喉嚨
平時訓教有無墊高個頭?
https://www.hkptu.org/endoscopy
打電話約就可以
https://meiriki-jp.com.hk/Product/Detail?id=8
呢隻產品有無ching 用過, 點睇
整番粒幸福胃的素先啦
得個食字 完全無用
一個月nexium降胃酸 益生菌, digestive enzymes, 止嘔藥, gaviscon防倒流, gasteel化胃氣等等
做完胃鏡就食住上面d藥 冇再嘔冇再倒流 不過keep住胃抽筋同胃脹食唔到野 覆診醫生話咁樣唔正常
再加lyrica止神經痛同其他胃抽筋藥

而家日日食一大堆藥好似藥煲咁
今日好少少先嘗試食正餐 不過又痛喇
btw 絲
唔好食正餐啦,你發炎 唔消炎既 咩都冇用,

加油
個人覺得越多功效唔夠針對性
有冇咩資格先約得?幾平下,又可以咁快知結果
冇,非會員都約得,如果想平平地做無痛胃鏡都建議去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞