有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?(2)

1001 回覆
64 Like 2 Dislike
巴打有冇照過有冇發炎?
味道如何
微甜BB糖
講返我情況,我最大困擾係嗝氣,除咗瞓得著都嗝緊。食完嘢、飲完嘢更密啲(飲凍嘢再嚴重啲),嗝到一定程度胃入面根本冇嘢,但會嘔酸水,我試過成晚都瞓得唔好,凌晨四五點攬住個馬桶嘔胃氣同酸水。
唔食得buffet,基本食少少太飽,胃氣脹,要入去廁所嘔,然後飲杯暖水繼續食繼續嘔,好無癮。嗰排幾瘦。
我覺得係我食飯太快,撈水食飯導致。
但我驚插胃鏡所以從來冇去照過。
不嬲食野快,多胃氣

最近第一次有懷疑胃炎,超多氣,食哂藥都差不多

係咪要照胃鏡了
照撚咗胃鏡吹撚埋氣都話冇幽門螺旋菌

但 keep 住噯同脹咗年幾,有冇得搞
生淮山幫到你
食下益生菌先
你係咪係 iHerb到買?
自己iherb連運費太貴 我係ig shop買 $100都唔洗
屌,咁樣真係好撚慘
你情況同我好似
我又係以前每餐飯之後一定勁多胃氣,成日訓覺訓落床都有胃氣搞到訓唔到,朝早起身個肚乜都冇又可以有一堆胃氣,不過我未去到經常嘔嘅程度,恭喜巴打搵到對自己有幫助既產品
仲要嗝得出聲,控制唔到,睇戲都係咁......好慘...個胃入面好似有個不斷bum氣嘅裝置,嗝咗啲出嚟又自動bum滿。嗰兩年好痛苦
呢排腸胃炎
睇左醫生食左藥好番啲
但食完野好頂胃
谷住谷住咁唔舒服
但又未至於嘔出黎
其實之前個胃咩事都無,鐘意食辣

魚生個d 都無野

突然有一日開始似胃炎,食哂藥都好似差唔多咁
胃病依加野真係話黎就黎
本身好地地,突然就黎料
係 我之前睇中醫都係咁講
佢話其實真係你長期點對既胃 佢就突然發脾氣對返你咁
已經控制飲食 又有做sit up 但唔知點解個肚都係脹
唔好亂食抑鬱藥
副作用好大 會維持好耐
上星期照完胃鏡
好彩過個胃無咩事,少少胃炎
我最近都搵緊幫助消化既野
我覺得自己係消化唔到 啲野食積係胃到
一食得多少少就頂到上胃頂咁
我都Keep 住年半都係咁

個胃又寒一時又頂住, 要用隻手禁住佢先會舒服d ...

但都知自己咩事 , 成日食唔定時, 經常唔食早餐, 有時忙到兩三點先食野, 早餐午餐下午茶一次過食

返工壓力好大, 但冇得揀
用下暖敷個胃
我之前都係
之後drop份工醫好自己先
做過好多份工 , 份份工都係差唔多, 無論份糧幾多 , 個老闆都chur 到你盡, 加上份人又責任感重, 未做完既野會周身唔安樂, 搵返hea d 低人工既又俾人話唔長進冇上進心, 而家諗住捱多幾年先, 而家呢份同事算唔錯, 雖然都係chur , 但身體似乎真係捱唔到幾耐, 睇情況轉工
我都係咁
我剛剛fresh grad 做2個月忙到癲
忍唔到辭
我覺得要學習放鬆
我中醫話我之前脈搏好緊
放鬆佐就好好多
個胃唔可以成日緊張會發脾氣㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞