有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?(2)

1001 回覆
64 Like 2 Dislike
呢排幫肝detox,腸胃都有改善
前面係咪有巴絲食幫助消化嘅酵素?
有時出去食飯多肉少菜就頂到上心口要食胃藥
有無推介?唔想下下靠胃藥

普通藥房有,飯前一小時到食,好平
放屁可解
想問下有冇人會食乳酪?
見好多外國人有胃炎會食乳酪,但中醫黎講就好反對食生冷野(胃寒)
乳製品本身就唔食得wo
早兩日食完dinner隊左個乳酪雪糕
成晚頂到上心口
我都唔記得要避乳製品
睇外國啲人係食greek yogurt,好似比起普通乳酪唔同,聽日試完report一下死左未
同埋今日問左中醫,我問佢建議食咩生果,佢就話其實佢覺得生果真係因人而異,唔能夠單睇性味,就算蘋果性平有啲人食左都會唔舒服,所以建議我乜生果都試下,但限住每日一份
想問下你地幾時食益生菌同酵素?
應該空肚食定點
空肚食
巴打點
呢排好返好多
差唔多成個月都復發
突然琴晚開始又唔舒啊
其實掛唔掛事夜訓?
睇返中醫兩個星期,好左好撚多
證明左中醫真係唔斷得,我今次打算連續KEEP住睇一年啦,
胃口都好左好多,
不過麥蘆卡,乳酪嗰啲都有繼續食,因為營養豐富,
不過我諗我食晒依家手頭啲15+麥蘆卡後會買返普通蜜糖,或者買5+,
依家係我每日流程:
起身: 一羹蜂蜜,隔二十分鐘後 250mL 暖水
早餐: 少量greek yogurt + weetabix + 核桃
午晚餐: 多菜少肉,乜菜都食下,比較多係 南瓜 蓮藕 節瓜 菜心 油麥 等等
午晚餐中間會食一份水果
晚餐後隔兩個鐘就食益生菌,再隔多陣就飲中藥
真係每個人都唔同
中醫係叫我少菜少水果
我加入呢個大家庭

上幾個禮拜食咗冷盤 就開始嚟料

冇胃口加食少少想嘔
連鎖反應會覺得勁眼瞓 周身唔舒服 想暈咁

睇西醫話腸胃炎 應該都唔似係
睇中醫調理下算
多菜係因為我有好耐嘅便秘問題,經常三四日先去到一次,再唔係就搞肚痛咁先去到,係最近正視返依個問題先慢慢正常,依家都KEEP到一日一次,同埋發現有日冇乜食菜就冇得去,所以都KEEP住食返多啲菜,另外係我本身太瘦,所以想食返有營養嘅野,水果有比較豐富嘅維他命
不過佢都係叫我水果一日一份好喇,太多都唔好
如果連續幾個禮拜都係咁,應該都唔係急性腸胃炎了,
可以去睇中醫睇下有冇幫助,
如果你係我地嗰類問題(脾胃虛弱),中藥一般好快見效(食一星期已經好好多),如果你食完冇改善,就要考慮下係咪其他病
我覺得你可以試下
我自己都係咁
之後先知咩水果可以食
anyway水果都唔可以太凍食
即係咪放落雪櫃
[求意見]

呢一兩星期 左腹至下腹成日好似脹脹地
尤其夜晚瞓落床嗰時,影響入睡
好似成肚都係屁 但又放唔出咁

條腰好似俾啲褲頭紮得好緊咁
(的確有啲緊,會有痕,最近好似肥咗少少)
要著啲鬆啲嘅褲先舒服啲
已經買咗新嘅褲

前日睇咗腸胃科醫生
之前喺佢度照過胃鏡,話我胃下垂
今次開咗兩星期腸易激藥
過兩星期複診睇下有冇好轉

但呢幾日keep住上網search啲symptoms
好多都好得人驚
又話腸潰瘍又話腸癌
有啲又話下腹痛係前列腺問題
搞到突然aware自己小便次數唔知係咪唔正常

有冇巴打可以俾到意見我
萬分感激
你脹你24小時咁脹 定係某d時候脹 例如食飽
痛 係24小時咁痛 仲要係好痛 定係不定時咁痛 陰d陰d痛?

我嘅意見係先乖乖食藥 飲食上以保護腸胃為先
最緊要係咪撚再google胡思亂想
google咩都話生cancer 你信醫生定信google
脹就比較長時間,起身、臨瞓同埋食完飯嗰啲時間會脹啲

通常夜晚瞓落床會痛,其他時間就比較少,係陰啲陰啲、唔算好痛

會乖乖食藥同注意飲食
但一唔舒服就成日諗身體發生咩事
對上一次照係幾時,唔係太緊張

要變癌都要一段時間,亦都比其他癌易醫

睇醫生意見,自己另外食益生菌
上次係照胃 今年年頭照
咁唔怕啦

變癌都冇咁快啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞