有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?(2)

1001 回覆
64 Like 2 Dislike
有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?
https://lih.kg/807942

幾個月前開嘅post純粹想問下有咩解決方法
點知都原來好多巴絲平日都有腸胃問題
大家都介紹左好多方法
講下講下就到1001

腸胃問題呢d野真係要長期作戰
短時間好難斷到尾
歡迎大家繼續討論

祝大家早日斷尾康復
食魚肝油/益生菌
留名 跟進
概括下上個post

個個巴絲都有唔同情況:
胃/腸痛 胃酸倒流 胃脹 胃氣
肚脹多氣 (排到/排唔到)等等

延伸起黎 人又容易攰 易暈 等等

方法:
食物上: 益生菌 籚卡蜂蜜 酵素 米水 等
(最緊要介下口 例如係豆類同香料類 蛋糕甜野嘅食物 凍野有氣飲品 盡量食清淡d )

注意飽度 7成左右好收手
食野個陣咬多d

西醫上: 長時間都搞唔掂 可能需要照胃/腸
或者留意下幽門螺旋菌(吹氣測試) 中招嘅話食一排抗生素就搞掂

中醫上: 有無用見人見智 可能要食一段時間中藥先見效果 (不過依上個post大部份人睇過中醫既都認為見效)

肯做下運動更好 好似我呢d死懶鬼跑唔郁 可以食飽飯落公園行一陣 有助消化
歡迎補充
有冇人諗過其實唔係個胃有事,係個肝有事,呢個驚好多,因為肝嘅問題都會冇乜胃口,脹脹吓咁
樓主斷左尾未
所有列咗出嚟嘅情況都有
但自從今年1月開始減肥
試緊1日1餐(我食晚餐)
之後所有情況無晒
唔知關唔關事
1餐:
慢慢食
少啲飯
以前飯肉菜比例大約3:3:2(3餐)
而家2:2:3(1餐)
食到飽就停
無戒過口,鍾意食咩就食咩
食野飲水都係咁反胃同埋嘔 仲有冇得救
胃潰瘍?
有無人有胃炎,肚臍左邊位置經常痛?
呢到好似唔係胃wo
我之前係肚臍上面
你係keep住?定係呢幾日?
胃應該無咁落
有冇人一飲酒就會好唔舒服? 會即刻想vomit
我本身都容易胃脹同肚all 平時飲少少酒會胃脹但問題不大 但如果咁啱食錯野就一定會vomit 仲要勁辛苦 要訓同休息幾日先得 初四個晚就係咁 最近食野都仲係要就住就住 一食錯就好易胃脹 好似初四個晚整到個胃失去彈性咁
呢到係咪腸啊 你check下好wo
哩個位應該係腸胃炎 我都試過咁 睇過中西醫都唔斷尾
最後忍唔住比多啲錢睇專科 食藥加益生菌
好左大約半年 可能鬆懈左 亂食野 依家又黎料
可以話95%好返
6月頭開始 去到12月尾先叫好返好多

胃脹肚脹胃氣我都頂到 個個醫生都話我成肚氣
(全盛時期連牛仔褲都扣唔到)

但最辛苦個幾個月係日日訓醒個刻
就開始肋骨至肚每一個位輪住黎痛
只要係清醒 無論坐住行住都痛
但又唔係長時間唔停咁痛 係突然間幾秒嘅痛一痛
過一陣又再發生 係到loop
呢種感覺去訓底 訓覺先會無

我都唔知惹左d衰野 搞到咁
個陣成日睇醫生 每一日都搽藥油 心情都好差
救命,有冇知胃酸倒流依加好辛苦,去左睇e生俾分泌胃酸都冇用,全口都湧出D酸既口水,又咳透氣又唔順,呢二日食既野仲嘔
屌 食野落多幾滴辣油
個胃都仲feel到啷下啷下嘅感覺
仲有依排食完野 過一陣就肚痛(攪肚個隻)
辣係一定唔食得...
有冇睇下中醫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞