有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?(2)

1001 回覆
64 Like 2 Dislike
我係極多胃氣。可以無時無刻 urgh 胃氣。好煩
有胃氣唔一定係胃有事 壓力大都會 其實似通病
中醫叫肝氣犯胃
食左左柴胡龍骨牡蠣湯兩個月 幾乎好返  有興趣可試下
長期個人企係到放鬆個陣 總有野頂住咁分唔到胃定肚
呢兩日個胃持續痛
食胃藥止痛藥都無用 四肢無力又頭暈
瞓極都係咁痛
人喺外地 好擔心
有無人試過
有冇試過愛胃妥
之前個胃成日唔舒服又胃酸倒流好辛苦
食左之後好番好多
食清淡d 容易消化食物 戒凍嘢
2月開始有胃脹+嚴重胃氣
之後開始唔想食野
一日食一餐 夜晚唔食
個胃愈搞愈衰仲輕左3-4kg
個胃應該縮細左
後來慢慢再食返多少少飯
(後來知道唔食野仲衰,個胃嘅機能會減弱)
同埋依家食左一個月益生菌
好左8成 至少唔會一起身/一食完飯就脹氣
胃口都好左 食多左野
不過啲便便仲係唔靚
唯有慢慢康復

呢隻係我食嘅益生菌,喺樓上買,$99
之前都有巴打介紹過,都幾work
之前睇專科食咗2個星期都冇咩特別好到
而家只要拉下筋 拉扯到個胸骨就會即刻頂胃 要食啲中成胃
好想斷尾 有冇辦法
益生菌唔係對腸多啲?我見佢個介紹係話腸
垃圾肚唔肚脹
依家走黎成日肚痛要即刻衝去廁所宇宙大爆炸
呢個係長期病
長期要養身 唔好諗1次半次就有效
anyway加油💪
啱啱係樓上買咗隻18+ manuka honey
希望有用
巴打仲未好番?
我之前都有食 我感覺冇咩用
反而心情改變有用d
各位巴絲好,我有問題想請教一下。
我本人是瘦底的,高173重57KG左右。 這一年來,腹部凸了出來,不是肚腩。是在肚臍位置上下脤起來。按下去不痛,應該不是脂肪/肉,總之就好像氣一樣。

我要睇中醫定西醫我是公務員
一返工休息唔夠個人就成日精神好崩緊咁
所以學識放鬆
我都係辭職之後先好好多
其實都斷哂尾
點知轉左成日絞肚痛
垃圾肚
本身有胃炎 已經一年幾 前兩日去食放題食左幾片刺身 尋日又食公仔麵又食m記 今日痾黑便 係咪應該要去睇醫生
有時候動作大啲會feel到撕裂咁痛 唔知係咪做gym扯傷咗個胃
用胃仙U, 有冇睇廣告㗎
以前成日食
食到冇效先知出事
呀 今日食佐牛排加凍飲
依家唔多舒服
有冇食過 Motilium (Domperidone)?
我十幾年都胃脹
最近-次痛到坐或企都唔得差d暈(本身我幾忍得痛)
據我經驗,以下食物好大機會引起我胃痛或脹
芝士(尤其pizza/意粉果d)

生椰菜(必中,有article解釋過)
太多油嘅食物

另外工作壓力亦好大機會誘發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞