有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?(2)

1001 回覆
64 Like 2 Dislike
吾洗,係網上預約之後有人打比你
胃3500腸6500
最好緊係照
google下胃功能失調
係,打完麻醉即訓
我長期都會嘔返d食物出黎,唔係嘔到要去廁所湯,但係總係有d野嘔出黎,但我唔會感覺到火燒心,飲食完全無問題。不過我都開始擔心長期係咁會唔會增加患癌風險,係咪要去睇GP再睇下需唔需要轉介專科?
可唔可以講下照腸過程(係咪要飲好多瀉藥?)
由細到大腸都好差,所以一路想照,以前唔識死一星期先去一次大便,好驚有瘜肉,但係個胃又唔好,驚飲瀉藥飲死
會唔會係作息時間問題
照完胃鏡幾日 打麻醉針個位仲扯住扯住痛
點解啊?
正常唔會咁
唔知係咪我果陣太緊張搞到啲針吉得唔好 係咪應該打電話去問問
打去問,不過應該都係叫你自行求醫
冇事,我做嗰陣個醫生打針都打左好耐,應該係佢手勢唔好,我試過抽血之後個位腫痛左一星期
慢性胃炎即係點

我4月尾至5月中果排超辛苦,果陣睇醫生 佢話我應該多胃酸 同可能有少少胃炎,開左兩星期藥都無咩好到 食少少野個肚就頂到仆街咁

去到5月尾就好番d 但宜家我都仲係feel到未100%好番曬 食以前7成左右就會好飽 同埋都易頂住
你有冇養好身先?
我依家都基本上康復9成
大約心理調節 (唔可以緊張太大壓力)
食物 (戎曬凍嘢,最好飲溫水 食物都唔可以太寒)
運動(我血氣唔夠 好容易寒 就要靠運動暖身)
加上慢性唔會幾個月就好返
係長期調理
我都係4/5個月先好返好多
個醫生果陣話我可能壓力都有影響
果排成日番工又番學 又考試又搞到食無定時 成日食完野就訓

我本身唔飲凍野同有做運動 不過個肚頂住果排真係運動都無心機做

宜家個幾兩個月 雖然完全好番曬 有時夜晚仲會feel到有少少胃酸上喉嚨 但起碼唔會辛苦同唔影響日常生活先 已經好開心
食藥食咗幾耐
兩個星期左右 佢比化氣藥+胃藥我 但唔係太有用咁我覺得

之後食左一個星期耐信
照完胃鏡話我胃炎 其實係咪可以唔洗再睇專科自己食藥就得 事關睇醫生好貴
咁咪好咯
個胃唔舒服左三個月喇
脹下脹下 想嘔 冇咩胃口咁 feel到胃酸好多 但冇胃痛
睇過西醫 有開埋特效藥我食 但有食藥果排就冇事 冇食之後又黎料 反反覆覆咁
唔通都係要睇專科 我想知冇痛係咪可以排除幽門螺桿菌?
利申:上年仲嚴重d 但照完胃鏡都只係少少發炎
有冇巴打一食一d多油多醬既野 個胃就好唔舒服 反胃既感覺 係咪姐係個胃唔受得
想問而家一撳個肚就痛姐係點 無論撳個肚同個位邊忽都好撚痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞