測量(GP, BS, QS)討論區11

1001 回覆
21 Like 12 Dislike
商廈轉中產老人院
24P,21F,不過P當中有啲係錯scheme加答問題錯到九彩都pass
好波不如好運,pass唔代表係真材實料,他朝先見真章
點樣錯scheme法
冇staircase interchange,RCHE擺位高過24m,攞牌流程又唔識,唔需要L&UL都照留,BA14話14日會覆
題目易可以問得難
題目難可以問得易
年年都係一半多啲合格
都無乜分別
而家已經高咗,以前三成合格率都冇,所以而家咪咁多乜都唔識嘅BS
self care都要攞牌?
我起漡房租俾老野都要攞牌?
題目係話啲老人家可以活動自如,但一樣要照顧,assessor note亦話明要攞牌
唔攞牌回喺商廈domestic use
對,點樣攞呢個modification亦係題目重點,包括PR,SC同open space
咁assessor note有冇建議點做?
可唔可以方享下
assessor note唔會寫攞牌procedure,亦唔會講明有邊幾個modificatiob要攞,只係會講考生要考慮啲乜,procedure應該係考生去搵,而suppose assessor會識

可惜就係佢哋assume assessor會識,所以當有啲考生答到錯晒,都有assessor會俾pass,因為有啲assessor根本唔知佢答錯,所以而家先會有咁多qualified嘅廢柴
依家科技咁發達,要咩資料上網一搵就搵到,呢d對實際做嘢嚟講是咪唔太重要呢?

喺出嚟做嘢嘅時候,要具備咩能力先係最重要呢?
即係咁,而家應該係當你要去見個客,present呢個A&A scheme,連呢個proposal入面需要嘅requirement同information都唔知,連一啲基本嘅法例都唔識,咁又點可以俾佢pass?

出嚟做嘢,連present前要well prepare份proposal嘅information都做唔好,咁呢種能力又重唔重要?
即係去見個客,個客問你我個class c site,起office可以起幾多倍?唔通答佢"上網check得啦,講其他重要嘢?"
受教

咁喺accessor嘅角度又點睇d killer呢?
killer嘅要求係咪太高?定還是有其他原因令佢想kill個考生呢?
killer有啲問題係玩得太大的,當然考生presentation都有責任,以前已經成日聽阿sir講,present得好,assessor都唔會想肥你

對於塊board,我會要求個考生要比我(assessor)更熟個scheme/condition/consideration,因為佢係對足份嘢三日三夜,冇可能有人比個考生更清楚,如果做唔到呢點,我覺得抵肥
請教
Presentation 點先算差?
Q n A 有咩問題考生答唔到就肥硬?
presentation英文流暢,唔好揭到嗰版先至諗要講乜,我已經會接受

至於Q&A,好難講有咩問題答唔到會肥,年年都唔同,只可以講好多問題都冇一定嘅答案,主要係睇考生係唔係systematic同logical thinking,當然如果答deadend係18m/plot ratio可以去到20/BA14係14日呢啲有必定答案嘅都答錯,就算唔係即肥都會唔好印象
上面打錯,應該係"deadend係28m"就會唔好印象
有部分assessor 你講一句佢講一句
梗係要打斷你唔比你慢慢解釋背後個logic
又或者問個問題好general
但見你答兩三個point 都答唔中佢心目中個point 就真接stop 你講答案
又應該點拆呢?
只可以講,我唔係咁,我暫時幾次都冇見到有咁嘅assessor,如果遇到呢啲,可以諗今次唔好彩
你知唔知入A&A等同入埋material change of use
同攞牌無關
你唔入A&A都要入BA15先攞到牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞