測量(GP, BS, QS)討論區11

1001 回覆
21 Like 12 Dislike
多舊魚
早幾年有手有腳 就請
hku 做咩鬼qs

做其他好過
成班友講到qs咁差 又唔自己努力去轉行 一路係度做又係咁屌 人地搵把槍指住你個頭逼你做qs? 想改變就自己努力離開個comfort zone 個天唔會跌個機會俾你 到你做護士又話要返shift 汁屎汁尿 做老師又話多admin野做放學又要改薄多政治野 做社工又話大壓力少政府位dllm
過埋30歲話轉就轉咩...
身不由己呀
自己個行fg/chartered公價好多年無變過
又好多人覺得無問題
如果唔係屋企有啲錢
應該去左做警犬
HKU 當然做GP 啦, 囉完個surveyor 牌, 考埋CFA, 之後跳去REITS/PE/投行做好過
識幾個做QS 未夠30歲搵緊50k up
撈得最掂個個叫做30頭入左政府𢭃6皮幾
其實係睇你個人勁唔勁
想問吓如果讀bs嘅part time degree有邊間好介紹
之前答左,傳統BS consultant同會bid 政府job既都會睇MHKIS/RPS,但如果做PM (CBRE/JLL果種),MRICS都夠,但最後都係睇能力...
part time degree 唔識
Contractor PC個salary range 好濶,我識D PC成十雞一個月
總結呢個post

Surveying 好撚慘,快d轉行

講真呢個工種都算易拎高人工
24 25歲都有30k 出面唔易搵
快啲轉行
發覺BD班BS人工都幾高

起碼高過私人市場先
所以好多攞到MHKIS就等入政府
協興同Rlb offer點揀
今時今日
唔止BS,甚至唔止surveyor 同建築界
咩行業政府工都係高人工過私人市場啦......
幾時in
唔洗諗一定係rlb
做2 3年都有30k啦
同朋友相比 不過我算廢果個
有啲已經50k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞