測量(GP, BS, QS)討論區11

1001 回覆
21 Like 12 Dislike
其實成個專業訓練既制度跟本要再review 過
考個試得大約2 成人合格, 咁即係有8 成人係未完全去到果個水平就去考, 點解年年都有8成人未去到果個水平就去考? [只係要求合格, 唔係話要拎高分, 都死8成人]
坐board 果班, 自己過左海就算, 呢十幾年黎完全冇做過野去正視呢個問題, 呢幾年開放埋俾非本科大學畢業生去考, 不斷氹人入行開logbook 俾考試費, 但冇諗過點提昇呢D 人既專業水平去佢地預期既水平, 就只係識得話「唔知點解D 人考唔到」
利申: RPS
根本就係一盤生意黎
問題係啲人係咪真係咁唔掂先
唔洗咁驚要xx要會員先睇到喎
Rics轉hkis嘛 你知我知大家知
唔合格既qs係咪做野層面上都唔收貨先

利申 無呢個煩惱
其實香港既QS 最重要係識Claim EOT, Additional Costs 我覺得已經qualified
度數or報價其實都係Technical Level
考試邊止呢個程度呢
Technical 係 Professional 之跟本, 基本嘢都唔識點做專業
I qualified a lot earlier than you but not GP. I am assessor for a number of institutions and I witness a general decline of standard of the candidates.
Previous you can. In fact in the early days of HKIS this is the only way because back then HKIS did not have any professional examination.
一句講晒 大家加油
時間唔同環境都會轉變
失業咗一排, 仲未搵到工最近市況好差?
過完年搵到依家都仲未搵到
轉過工更加覺得呢行真係好灰
請你返黎就係執屎
轉工只係大洗牌 你執我屎我執你屎
What’s wrong?
有咩問題咪又係人一個
大驚小怪
有工轉好好啦
Lm
代表唔好亂講野 你老細is watching u
聽聞好多老細級都會mon住連登收風
有咩唔講得。。。
不如一齊打暗號
GP巴打可唔可以講下考牌後career path係點
因為如果fg做valuer好似人工麻麻
考完會唔會前景好d 唔計入政府
咩道理黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞