測量(GP, BS, QS)討論區11

1001 回覆
21 Like 12 Dislike
我都覺 搞到冇咩人討論
怨氣太重
有MHKIE
如果重新報HyD SO(Q)入唔入到
幾多年升到SSO(Q)?
太多考唔牌一味屌既人, 怨氣好重。
揸住hkie考so?
Ching你係揸咩牌? Building?
其實要一take考牌真係好睇運,咁啱預到個killer專問d雞毛蒜皮嘢就好易玩完

利申:未考過
Civil
做到SSO已經好過做engine consultant
係都做TO啦 TO位成日都開架啦
有HKIE做住TO考E都得?
你唔鐘意答可以唔答
仲可以唔洗打咁多句覆我咁曬時間tim
只係幫人問下 討論下啲課程有咩問題?
又冇話要入行同你爭飯食

同埋課程要求本來就要兩年相關工作經驗
又唔好將自己個degree睇得咁大

一次過報到年尾咪得囉
Fg應該揀做rlb 定協興
好似已經係第3定第4次見到呢個問題
我聽講係有8成人去左rlb 無要到協興offer
有人唔做去做狗

利申揀左協興
工時:mc同 consul 全年總工時接近
因為mc最少左固定長期55hrs/wk
mc交通時間會更多
(都係狗)

錢:rlb計埋ot補水唔少得過mc

學野:睇造化
但consul接觸到多pre contract野
唔好咁短視 consultant 2 3年好重要
認同, FOR學野既無所謂啦, 睇運

但係FOR 考牌既個人真係認同入CONSULTANT

先唔計PRE-CONTRACT, 就算POST CONTRACT, APC 考既就係CONSULTANT POST CONTRACT 要做既野

你1-2年經驗係大型少少既MC 做AQS 你估咁多機會對到上家咩, 咪又係對下家SUB仔 做下PAYMENT / VO / 買料 之類

計番工作時間真係差唔多 (唔計你CONSULTANT入左地獄TEAM)

用番OT POLICY計番既話, 人工其實差唔多

利申: MC CONSULTANT都做過
如果入MC 做一定要入有scheme 個d, 同埋一定要做上家

因為做MC要拗VO/ claim 難度係比做consultant reject MC 高好多, 而所需要contractual knowledge 相對應都要多

幾年之後你會發覺你既contractual sense 會比同期入consultant 既好, 練到個sense 其實離有牌都不遠矣

利申: 係MC考到牌
我都覺得MC 對上家係最好玩

師兄介唔介意分享一下拗VO/ claim既心得

做CONTRACTOR 先覺得CONSULTANT 既FRONT PART / PREAMBLE 之類

一般都好保障EMPLOYER

至於我都聽唔少MC 出身既一TAKE PASS 考牌, 考唔考到牌睇好多因素, 我只係覺得係MC 比起CONSULTANT 頭2年比較難係工作上得到一D 考牌要問你既知識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞