測量(GP, BS, QS)討論區11

1001 回覆
21 Like 12 Dislike
講到prof grade話入就入咁
連consultant 啲ddad都猴住個位
唔岩聽就快d轉行,可必自己搵得唔多又唔開心
覺得QS狗也不屌咁撚慘但又唔想轉行咪轉BS/GP囉
移民唔一定移到,轉行一定轉到囉
考五次都未考到真係應該諗下自己係咪適合
30歲轉條撚咩。。。。。讀多個degree好未
你幾時in
岩 其實老老實真咁做咪幾好
愈呻愈辛苦
咁都dislike,老實講,考生最清楚自己衰乜,如果五次都唔關考生事,我真係好對唔住,如果唔係真係考慮清楚,俾你考到都無撚用無為到時又話考到牌公司又俾唔係起但永遠唔諗自己cap 唔capable 同值果個錢,可能有巴打會覺得我串,但我係講事實, 有人得過且過過到個試,對自己對測量師既reputation 都無好處
真 點會考咁多次 啲朋友通常第2獲就得
絲果陣幾時考到
唔小心1take
1次考到好巴閉咩
一命二運三風水
1次考到唔代表你叻
只係代表你好好運
遇到個鬆手assessor
HD畢業做左1年consultant, 1年contractor, 而家去左civil果邊做RSO

暫時感覺良好, 但對好多人黎講未必係條好路, 做civil考qs牌都難d
RSO=Resident Survey Officer
三分人七分天,幾好運都要有個basic
我都認同運好重要,所以做多d善事
同埋我無話自己特別叻,我識好多人都一take 唔代表乜,但好多考幾次都唔得就明顯考生自己都有問題,先解決自身問題再取決命運
如果真係考5次都唔得 到時人到中年 仲有乜出路
認命
BS考唔到牌,轉戰考SO會唔會係個出路
應該考幾多次牌先諗轉行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞