測量(GP, BS, QS)討論區11

1001 回覆
21 Like 12 Dislike
心得就冇乜

要唔怕悶, 要有心理準備係幾千/萬頁既contract documents 搵到有d係對MC 有利既野

同埋諗野唔可以太局限, 同一條clause consultant 同contractor QS 既interpretation 可以有好大分別

你講preamble 個d 其實都有好大發揮空間, 我都見過有d MC QS 係專玩measurement claim

至於Pre-contract 真係要靠自己努力溫書
我做左差唔多兩年civil MC QS 一路都覺得自己係MC人無諗過做consultant firm考牌 但發現原來MC要上到manager grade都係要有牌 唔知點算好
冇牌既話就算你講既野幾岩老細都會覺得冇乜說服力

冇牌係MC 通常最多到係上到SQ
你喺叻既世侄

當你200% 啱哂,你估你喺咁上claims上家真喺俾錢你?記得睇埋自己會唔會俾人罰LD bor
做MC其實要識做人 好多時明明係上家責任嘅野你都要幫佢做埋 餵到埋口比佢食 始終都係比人鏈住個cash flow
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190415/20656360

測量師學會工料測量組主席江就明澄清,涉事的連永樂非該會會員,亦非本港註冊測量師,不受該會及測量師註冊管理局監管。業內人士表示,根據現行法例,如有人訛稱是「註冊」測量師才會犯法,自稱測量師並無觸犯法例。若有測量師涉人為疏忽,業主只可循民事追討。據悉連永樂是英國特許土木工程測量師學會會員。
睇到MRICS果下已經check左, 因為冇可能做得到RPS架嘛
即係果個則師響紀律聆訊中, 交出來的並唔係佢所講嘅"註冊工料測量師簽署之工程估價及註冊工料測量師證書"啦
特許土木唔係ices咩
但睇簽名,佢好似寫左MRICS no.
係呀 好多時上claim未必一定會諗住拎到錢 係等自己有bargaining power 同上家傾大數出SA

師兄講得好岩, 有d位即使你岩但如果上家放錢比你個原因會好尷尬同好難過auditor

Technical knowledge 唔難 係點樣可以拎到錢又同上家keep到個關係先係最難
consultant 點會唔瘋狂ot
點溝做測量既仔仔?
想問下有無清做緊物管tso,如果考牌hkis 會唔會好難?
咩係TSO
我就知你同我搞呢d 野我一定屌到你仆街。你仲點同我keep 關係?

你究竟知唔知要搞SA 既話client 既board member 都要簽份SA. 仲有你既argument 真喺做唔做到watertight 都成問題。

Technical knowledge 永遠都喺來來去去幾味我同意。但攞到錢喺手就真喺唔易。你senior 會教到你野的。
有冇人知final certificate 幾時出?
入consultant做valuer定qs好 下個禮拜就要confirm offer 利申fg
呢類問題 低級到唔想答

真係難怪個post咁多負皮

利申 被政府部門的PM問過點出main cert.
咁即係幾時?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞