測量(GP, BS, QS)討論區11

1001 回覆
21 Like 12 Dislike
有冇得in? 定你係fg?

呢排我同幾個fd做緊間mc(大到細都有), 都勁缺人喎
有無ching 收到今年housing g仔 interview呀?
3月已經收到
不過係interview當日佢打嚟問我嚟唔嚟,我先知要interview
個email sent咗去我個archive box
想問下bd出g仔offer係出信定打電話?
兩個問題
1. 唔會,但價一定唔會有degree價
2. Hd仔只可以考a牌,姐係associate member

你要full member既就要讀degree, part time full time都有,詳情睇返hkis個recognise degree list
另外第一個問題仲有就係做既野可能會濕鳩啲
例如qs你可能每日返工都take數,一take 就講緊係take成年,bs可能淨係做condition survey, 寫啲19 report,要忍兩年先有得你掂a&a, gp我唔識

所以如果你屋企唔係好等錢洗而你成績上到degree就讀埋兩年ugc full time degree先再做野,成績唔夠都應該有is認可既sf full time degree讀,否則你要一路做一路讀pt degree係好辛苦
HD 仔都考到,不過時間耐D,考左AMHKIS 再要train 3年,不過新制下應該未有人咁行過
email
bs狗 就interview
好緊張
做緊MC一年
有幾個諗法
1.轉去consultant試下考牌
2.轉做fitting out
3.繼續留MC
大家覺得邊樣好d
得中國佬缺人, 垃圾公司唔想入
3年經驗
資訊reply 都負評,呢條 thread d 人真係痴撚線
連登係多憤青
1年轉乾收銀會減好多人工
Qs career path如何 頂薪幾多到 仲有一年就喺外國讀完qs degree 諗緊返黎點好

轉GP有冇機?有咪方法入行
標準答案:轉行
有無考到LS既RPS巴打分享下,我有野都請教下
如果可以加我TG就萬分感激,TG @seventeengor
唔好做嘅原因係咩 可唔可以講多d
外國讀qs返黎係咪都要簽5年先考得hkis?
有冇人個目標同我一樣 唔諗住考牌 做個普通qs 7下7下過世算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞