測量(GP, BS, QS)討論區11

1001 回覆
21 Like 12 Dislike
乾收銀班老細累死啲人,想當日做PM成日搵D唔識既Fresh grad 黎頂會,俾人屌得行過班contractor ,見到就覺得慘
無人走又點請fg
賤價bid job,係又接唔係又接,都唔理下面夠唔夠人做
做到有人跳樓果間?
d pm睇心情, 係咪都會屌你
識同唔識都屌, 有時唔識好過識, 佢地屌你都費事
做consultant 真係慘撚過食屎
班老細起度鬥賤價接 job
唔夠fee / 唔夠人手就日撚日叫d細去頂會, 班細嘅 one man band 睇幾單
專業何價?
其實頂會又無咩野 大家都知你唔識
多數都唔會玩你
好彩個陣開會業主qs幫手答問題
轉左邊行?
唔係單單業主有QS
考慮因素有以下:
GP牌 + CFA + 個人談吐, 分析能力, presentability, 樣, working experience等等.....

呢位朋友本身美國讀econ and finance 回流的, 之後讀hku master of real estate, 然後考GP 牌, 剛chartered 左
大把 job得個pm起度, 有時會多個apm 嘅
有d pm連最基本嘅 qs野 / tender / contract procedures都唔撚識
開會起度亂9咁嗡, 更正佢就起度話9你
冇乜邊單係正正常常
點解講到surveyor考cfa就要讀GP咁
兩者唔係冇關係㗎咩
理論上我讀咩都考得CFA

利申鳩噏
所以做consultant好多都做到好灰
就算有牌都要被無牌無料PM撚狗咁撚
你話人無料啫 人地管得掂單野
Qs大把連啲數都搞唔掂啦
牌真係咁重要咩 去到呢個階段
PM心諗大家咁話,你有料PM點會唔聽你
freshgrad 黎講Rlb,Arcadis 定wtp 好
我識既人入ibank private equity 絕大多數都無gp牌
有gp牌再考cfa兩者無必然關係 數學叻既social得你做工程會計都考得
入ibank pe firm 首要係 人脈,醒目,presentable,打後到唔知幾多先係cfa同gp牌
師兄你成日講到gp個個都人中之龍入pe ibank係咪有咩誤會
R記考到牌都30k座底 都抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞