測量(GP, BS, QS)討論區11

1001 回覆
21 Like 12 Dislike
GP 考到牌係基本,咁係私人市場,你一係就係consultant 慢慢上,一係去developer...再唔係想搵大錢就轉去做買賣agent...(搵唔搵到睇自己喇)

但一般私人市場人工唔會追到政府,除非你本身好勁.... 上得快... 所以你話唔計入政府,其實無乜特別可以講到...

我自己就會建議,點都嘗試考政府入去試下,唔鍾意就出返黎做,政府經驗都有用....
巴打做政府還是Consultant? 我都考緊Part 2.
Consultant
2年貨仔大概咩價
巴打係做緊咩department?
如果一直留係valuation係咪人工會加得好慢
因為fg valuer都好似人工okay但諗緊會唔會做黎做去都差唔多人工 增長唔多
請問可唔可以講多d做valuation嘅市況
做2年有無25k而家
基本上人工睇好多樣野,講唔埋,大約咁講未考牌有經驗都可以25k。考到牌之後睇能力,如果公司驚你走去政府,就會出得高d 咁....

Valuer 亦要睇睇咩部門, 香港?大陸? mortgage?

問價嘅我唔會亦唔可能答到,因為真係太多因素影響....但你睇返,考到牌contract PS 都會有人去做,即一般人工會比PS 少....
你地一般會估咩物業既價

Valuer係咪就係train去估價?
正確 會幫手寫report 搵 comparables
會估咩物業?
一般會透過咩方法去估值
基本上咩物業都會估,建議你睇下valuation d 書...
我唔係呢行既 純粹想請教下
想搞下屋企啲野
呢位朋友要明白,專業服務係要收費的,否則測量師點出糧呢? 如果一般同行問下無問題,但搞屋企野就建議你正式請返個測量師幫你, 唔可能係度由頭慢慢講
ok
認真想幫屋企估下資產既上HKIS 搵間Surveyor firms 報個價囉
聽啲朋友做過既講 啲report都係好濕鳩
一日要做勁多份
唔該巴打
小弟其實今年grad 諗緊入唔入gp而行
已交去西九
唔該晒你
我想問gp intern做咩最好
利申 year 3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞