測量(GP, BS, QS)討論區11

1001 回覆
21 Like 12 Dislike
其實有冇人可以講得清清楚楚
究竟邊間公司offer比幾多
追左好多post
又話client 10皮
又話考consultant 到牌都係得30k
總之咩人工都有但係就冇講到實邊間公司比幾多
fg既話上面位巴打啲料是堅的
考到牌之後人工我記得呢兩個post都有人提過,consultant 咪25-30 咁囉
參考下咪算
根本呢行好睇際遇
有人100k又真係唔出奇
不過未必係你同我啫
consultant degree fg 18k
HD/asso 咪低幾千,做幾年先追到degree fg 起薪
今年起薪加左 人工係咪應該加多d
上年:
1MTR 23kx13
2Chun wo (19.97k+3.53k純allowance) x12
3china state 18.5base+雜allowance x13
約合23.xk
4 Leighton 好似20k+2.4k site allowance
5 gammon 20.5k+1.5k site allowance
6 new world好似19k x 14
7 aecom 好似18.3k(17.8 for not 1hon) x13
8 arcadis 18kx13
9 hip hing,vibro (20k +1k site allowance) x12
10 asd 22.02k x12
11shui on 20k x12
12 rlb from 16.8 to 17.8k x 12
13 able 18k x12
14 c&b 17.3k x 12
15 t&t 18k x 12 (no b)

細firm/請極少人firm variation可能好大

今年fg預加500/1000 啦
上面啲人去唔到大公司又屌3屌4
係低人工
當社過2xk
教護3xk嘅時候
qs狗袋緊20k頭工時又比人長

p. s.正常qs公開試成績讀到社教護
hku polyu直頭over唔少
考到牌唔同講法
3000個mhkis.......
我份工得閒 可以大部分時間上連登啫
唔洗咁 唔係個個都好忙既
Ive hd仔表示睇到心灰 個個都話Qs比狗做
Director and expert witness
因為真係好受氣,workload又大
但已經洗濕左個頭 返唔到轉頭 無理由比完錢唔讀
如果係真係為求入政府
就應該簡BS
無論technical grade定pro grade都係

我見政府d 後生BS
新入黎個d大概都係30頭就
多數qualified幾年就入到政府
唔好刺激啲人啦
呢個真,technical grade, 二十頭至中已經入到
跟住pro grade 就好似巴打咁講,三十頭已經入到

不過,之前幾水d 人已經好後生就入嚟,唔知有冇得升就真
其實如果係老鬼,更加唔應該咁講吧....

首先,我地係專業人士,有牌就係專業象徵,要考試嘅原因正正因為唔係人人都做得。考牌係會有一定難度,唔係就100% 合格。

考牌本身當然好睇考生專業知識水平同埋思維質素(要有專業人士嘅反應)。但對於只有2年工作經驗嘅考生,以上條件亦好睇工作際遇,上司指導。唔係咁易就可以有你講嘅特質,亦未必係自己努力就得。

考牌本身亦講運氣,如遇到咩考官,問嘅問題咁o岩中唔中,當日所表現反應等。當然,講靠運考牌好似唔太好,但事實如此。

申利,GP 十年牌,當年一take pass, 現有做HKIS APC 考官
上面班qs隨時30歲都無30k
7分實力3分運氣,你有實力既Killer都殺你唔到,因為個 board 唔係一個坐,但你中間就真係有機會俾運氣搞死
亦可以係7分運氣3分實力... 講緊係有d人明明唔掂都俾佢考到牌...haha

所以一take 考到牌亦未必係特別叻...
好多呢D人,你會好想問點解佢地有牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞