測量(GP, BS, QS)討論區11

1001 回覆
21 Like 12 Dislike
老實講唔覺測量好專業
柒頭職業 不過都算好既相比人地
我都係聽啲同事講
點為止有熱誠
個個都咁講架啦 但又可以走去邊 QS叫做餓你唔死算係咁啦 係相對辛苦姐
咪就係 做得qs都係啲唔敢闖既人
叫佢地出去試下慘過死
好老實我做左兩年 有衝動轉行我諗都有三四十次 但最後都係留低左
有無去見工
有無轉到公司試下
一路都係做MC 轉左一次 返工第二日就已經後悔 做MC人工都咁低
作為一個以前做lab嘅人,覺得qs已經算好好
Why ?
但你考完牌之有廿幾三十年分別
又唔見得做呢行好有將來
有無牌都咁話
把自己看得那麼高, 當有牌後再比多十年你都未必爬到頭, 你加人工時人地人工都係一樣加, 當追番贏 跑輸人廿年累積落咪又係錢
同埋見到有牌senior咪又係咁辛苦, 又唔係唔洗do
睇你要求係咩啦 要求十萬8萬就轉行啦 要求四萬五萬呢行都比到嘅
岩 人地grad就送牌+高薪
我地就要玩hkis遊戲 仲要年年課金
做2 3年人工都係20k左右(大有人在)
考埋牌加到30既時候 人地都35 40#yup
有無師兄in過地政總署之前個產業測量師?有無消息?
你不如睇下社工老師護士Max 幾錢先
當然毫無疑問好多科都可能好過測量,但未至於你講到咁差唔岩就轉科,又要讀又要屌
假設人地無得升自己就級級升
qs唔識apple to apple?
中學老師唔升已經7皮5max喎
假設你考到牌,政府做年都7皮幾,on99咁 Max 10年105k,當然啦,私人公司就睇際遇

btw你唔鐘意其實可以去讀張education certificate 去教書,叻仔實有人請
考左5次未考到仲讀乜呀仲講做govt
唔似你咁後生
出現了
請問你grad左未?
不如search下hkis qs member numbers
同成個gov qs ranking establishment先
睇下你個on9 未max 10年 105k要爭贏幾多人先
入面好多survey officer都有牌, 我都想professional grade講到話入就入
就算宜家入到SO又要30歲減到得番20k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞